Çırak ve Stajyerler arasındaki en önemli fark, çırak temelden öğrenmeye başlar. Stajyer ise öğrendiği teorik bilgiyi pratiğe çevirir. Öyleyse, çırağı “Çıraklık sözleşmesine esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını öğrenen ve geliştiren kişi” olarak tanımlayabiliriz.
3308 Sayılı Kanunumuz, belli şartlara haiz işyerlerine stajyer çalıştırma mecburiyeti getirmiş, yasal zorunluluğa uymayan işverenlere asgari ücretin ne tutarının 1/3’ü nispetindeki parayı mesleki eğitime katılma payı olarak Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Saymanlığı hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuştur. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunumuzun hükümleri gereği 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının %5’inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırmak ve imkan sağlamakla yükümlü tutulmuştur. 3308 Sayılı kanunumuz; çırak ve stajyerlerin alacakları ücretlerde tanımlanmıştır. Kanunumuza göre; “Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir” derken bu ücretin asgari tutarını da belirlemiştir. İşletmelerde eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarda staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde %30’dan az olamayacağını, 20 personelden daha az çalışanı bulunan işyerlerinde ise %15’den aşağı olamayacağını belirtmiştir.
2023 Yılı ilk 6 aylık dönem için stajyer ücretleri şu şekildedir.
20’den az çalışanı olan işyerlerinde en düşük 1.276,02 TL, 20 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde ise 2.552,04 TL Stajyer ücreti ödenmesi gerekmektedir. Mühendislik fakültesi öğrencileri için ödenecek ücret net asgari ücretin%35’inden düşük olamayacağı için 2023 Yılı ilk 6 aylık dönem için aylık net 2.977,38 TL ödenmesi gerekmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi 12. Sınıf öğrencileri için ödenecek ücret (Asgari Ücretin %50’si) 4.253,40 TL’den az olamaz.
Asgari ödenen stajyer ücretleri her türlü vergiden muaftır. SGK Primlerini de okulları tarafından ödeniyor. Ancak, ödenen sgk primleri iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında olduğu için emeklilik günlerine sayılmıyor, başlangıç tarihi olarak kabul edilmiyor. 20’den az çalışanı olan işletmelerin stajyerlere ödediği ücretin 3’te 2’sini devlet karşılıyor. 20 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerde ise stajyerlere ödenen ücretin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanıyor.
Yukarıda kısa kısa anlatıldığı gibi çırak ve stajyer çalıştıran işletmelerin ödedikleri ücretin önemli bir kısmı işverenlere iade ediliyor. SGK, Vergi vs. giderleri de olmuyor. Böylece gençlerimizin iş hayatına kazandırılması ve işverenlerin ihtiyaç duyduğu yetişmiş iş gücüne ulaşmasında devletimiz önemli bir destek veriyor. Öyle ise makalemizin başlık kısmında sorduğum soruyu tekrarlamak istiyorum. Çırak ve Stajyer çalıştırarak gençlerimizi geleceğe hazırlamak ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise, haydi şimdi! Çırak ve Stajyer çalıştıralım. Geleceğimizi teminat altına alalım.