İstanbul Gündemi

"ÖFKENİZİ NEFESLE YENİN!"

Player yükleniyor...
Haberler / Sağlık
29 Şubat 2016 Pazartesi 14:52

?´Nefes Teknikleri İle Öfke ve Stres Kontrolü´´ isimli söyleşide nefesle ilgili önemli ayrıntılara dikkat çekildi.

Atakent Kültür ve Sanat Merkezi´nde düzenlenen söyleşi de Nefes Eğitmeni Pınar Taşkın dinleyicileri bilgilendirdi.

 


?DOĞRU NEFES ALMAK NEDEN ÖNEMLİ?

 


Nefes almanın öneminden bahseden Taşkın; ?İnsanlar korku ve endişe içinde olduklarında %5´lik bir nefes bile alamıyorlar. Nefes daralınca enerji yetersizliği olduğundan korku ve endişeler açığa çıkıyor. Çoğumuz genelde sığ nefes alıp ciğer kapasitemizin ancak %30´unu kullanıyoruz. Bu kendimizi hayatın kaynağı olan oksijenden mahrum ettiğimiz anlamına geliyor´.´dedi.

 


?NEFES İLE ÖFKE KONTROLÜ MÜMKÜNDÜR?

 


Nefes kontrolü ile öfkenin üstesinden gelmenin yollarını anlatan Taşkın; ?Nefes ile öfke kontrolü mümkündür. Nefes kontrolü her çeşit duygunun sağlıklı bir şekilde yaşanmasına ve ifade edilmesine zemin hazırlar. Duygunun sağlıklı bir şekilde ifade edilmesi için birey aklını ve idrakini kullanmalı ve doğru ifade yöntemini seçmelidir´´dedi.

 


?STRES ANINDA NE YAPMALIYIZ?

 


Stres anında yapılması gerekenlerin üstünde duran Taşkın; ?Derin nefes almaya başladığınız andan itibaren kaslar gevşemeye başlayacak ve gerginlik azalacaktır. Sinirlendiğinizi anladığınız ilk anda derin nefes almak için birkaç dakikanızı ayırmanız gerekiyor. Diyaframda yavaş ve ritmik bir şekilde derin nefes alın, nefes alıp verdiğinizde göğüs daralmalı, mide şişmelidir´´dedi.

 


?DİK OTURMAK ÇOK ÖNEMLİ?

 


Doğru nefes almanın hayatımızdaki önemini vurgulayan Taşkın; ?Doğru solunum için öncelikle doğru bir duruşa ihtiyaç vardır. En önemlisi dik durmaktır. Doğru nefes, burundan alıp ağızdan vermektir. Diyafram kullanımıyla ciğerlerin tamamından nefes almayı öğrenmek gerekiyor. Önemli olan alt ve üst solunumu birlikte yapabilmektir ve dakika da nefes sayısını en aza indirmek gerekiyor. Doğru nefes alıp, almadığınızı kontrol etmek için, sağ elin avuç içini mide´ye, sol elin avuç içini ise göğse koymanız gerekiyor´´diyerek dinleyicilere bilgiler verdi.
Doğru nefes alamamanın getirdiği sağlık sorunlarından bahseden Taşkın; ?Saç dökülmesi ve beyazlaması, parmak ve eklem sorunları, iç organlardaki işlevsel sorunlar, gençlikteki nefes alışverişinin kısa, eksik, az hacimli ve hızla döngüde olmasının sonucudur. Kalp ile eş senkronda derin ve geniş hacimli nefes almaya gençliğinizde başlarsanız, yaşlılık belirtilerini geciktirebilirsiniz. Yaşlılığın birinci sebebi bedende biriken toksin maddelerdir. Sağlığınız için nefesiniz doğru kullanmak çok önemlidir´´dedi.

 

Söyleşi sonunda ise, Taşkın Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karaniz´e teşekkür ederek, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi