İstanbul Gündemi

'Terör saldırısı' anında nasıl davranmalı, ne yapmalı?

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
16 Kasım 2022 Çarşamba 11:45

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, terör eylemleri ve doğal afet gibi durumlarda toplum olarak yapılması gerekenler ile ilgili önemli bilgi ve tavsiyelerde bulundu. 

'TATBİKATLAR YAPILMALI, EĞİTİM VERİLMELİ'

Bingöl, terör eylemi gibi olayların panik hali yarattığını ve acil durum olarak ele alındığını vurgulayarak, 'Bu gibi durumlarda ister istemez herkes normalin dışında davranacaktır. Ancak sürekli eğitimler ve tatbikatlar ile alışkanlıklarımız bu gibi acil durumlara aksiyon alacak şekilde geliştirilirse daha sakin bir şekilde bu acil durumlar ile baş edebilecek seviyeye gelinebilir. Bu yüzden senede en az bir kez yapılması gereken tatbikatların sıklığı artırılmalı, yılda 2 hatta 3 kez yapılmalıdır. Sürekli eğitimler ile de desteklenmelidir.' dedi.

'ACİL DURUM EKİPLERİ OLUŞTURULMALI'

Acil durum ekiplerinin oluşturulması gerektiğini aktaran Bingöl, 'Bu acil durum destek ekiplerinin de özel olarak eğitimli ve ayrıca da donanımlı olmaları gerekiyor. Bu ekiplerin hızlı davranmaları, hem panik durumunu azaltacak ve hem de belki zayiatı minimuma indirecektir. Unutulmamalıdır ki itfaiye ve benzeri profesyonel ekipler gelene kadar geçecek zaman hayati önem taşır. Acil durum ekiplerinin hazırlığı ve yerinde çabuk müdahaleleri hem zamandan kazandırır, hem de tahliyenin güvenli yapılmasına olanak sağlar. Böylece panik havası da bir nebze azalmış olabilir.” diye konuştu. 

'HEMEN TAHLİYE YAPILMALI'

Dr. Bingöl, böyle anlarda hızlı ama sakin bir şekilde tahliyeye başlanması ve bulunulan yerin terk edilmesinin önemine değinerek, şöyle devam etti:
'İkinci adımda güvenli toplanma alanlarına yönelinmelidir. Bu esnada görevli olanların daha önceden belirlenerek özel olarak eğitilmiş olmaları gerekiyor. Görevlilerin yönlendirmeleri takip edilmeli ve söylenenler harfiyen yapılmalıdır. İtfaiye ve AFAD desteğinde tahliye ve gerekirse bazı koşullarda yardım sağlanmalıdır. Binalardan çökme ve/veya patlama risklerine karşın uzak durmak ve güvenli toplanma alanlarında sakin bir şekilde talimatlar doğrultusunda hareket etmek şarttır. Tahliye sonrası en önemli olay, sayım yaparak içeride kalan olup olmadığını anlayabilmektir. Bunun için de önceden yapılan tatbikatlar ile 20 kişilik gruplar şeklinde planlama yapılmalı. Bu grupların birbirini tanıması, bir grup lideri olması, eksik olan kişinin hemen bulunabilmesi, eksiklik halinde de olay yeri amirine veya başka görevlilere derhal bilgilendirme yapılması gerekir.” 

Haber Merkezi - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi