İstanbul Gündemi

Ahmet Davutoğlu’ndan ‘protokol’ yorumu! ‘Üzüldüm, bilgilendirmeliydik’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile gizli protokol yapmasını dikkat çekici sözlerle yorumladı.
Ahmet Davutoğlu’ndan ‘protokol’ yorumu! ‘Üzüldüm, bilgilendirmeliydik’
Haberler / Politika
27 Temmuz 2023 Perşembe 10:10

Sözcü Yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaş­kanlığı seçiminin ikinci turu için destek açıklaması karşılığında İçişleri Bakanlığı dahil, üç bakanlığı ve MİT'i vermek üzere Ümit Özdağ'la gizli protokol imzalamasını değerlendirdi.

DAVUTOĞLU, ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“Bize İçişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere herhangi bir bakanlık konusu iletilmedi. Cumhurbaşkanı adayının destek istemesi normaldir. Ancak ülkeyi birlikte yönetmek konusunda varılacak mutabakat Altılı Masa'yı yedili haline getireceği için açık olarak konuşulması lazım. Hepimizin onayı lazım. Böyle bir konu görüşülmediği gibi bakanlıklar da konuşulmadı. Bizim, İyi Parti'nin, diğerlerinin hangi bakanlığı alacağı belli değil. Bunlar ilkesel olarak konuşulmadan pazarlığa girildiğine ihtimal vermemiştim, açık söyleyeyim. Yedi maddelik mutabakatı yanlış görmedim. Orada bakanlık konusu yok. 'Siyasi ve ahlaki değeri yoktur' dediğim şey, bilgisi dışında yapılan protokol.”

“GİZLİ PROTOKOLDEN HABERİMİZ YOKTU”

“Protokolden haberimiz yoktu. Olsa zaten masada pozisyon belirlerdik. Yeni bir katılım teklifi olsaydı bunu önceki usullerle karara bağlardık. Birisi gelmek istiyorsa ve Altılı Masa uy­gun görürse gelir. Ama kimlerle beraber olacağımıza biz karar veririz. Elbette Altılı Masa'daki partilerden birinin olması doğaldır. Çünkü nihai referans, liderlerin imzaladığı ortak politikalar metnidir. Bu metne imza atmamış bir partiyle mutabakatımız yok ki. Mesele, hangi kontenjandan verildiği değil, kimlerle ülkeyi yöne­teceğiniz. Herkesin ittifakta kimlerin olduğunu bilme hakkı var. 'İçişleri Bakanlığı ve MİT gibi üst dü­zey bürokratların tayinini istişareyle ya­palım' dedik. Bizim için demokratik ve özgürlükçü ortamın sağlanması önemli. İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere bu niteliklere sahip kişilerin gelmesi…

 

Birlikte oturmadığınız bir parti­den kim olursa olsun, Altılı Masa'da 'İçişleri Bakanlığı olacak, şu olacak' demek doğru gelmedi bana.”

ALTILI MASA SİZCE BİLGİLENDİRİLMELİ MİYDİ?

“Bilgilendirilmeliydi. Yedi maddelik kamuoyuna açıklanan protokol bize iletildi. Baktık, tamam. Problem yok. (Ama) gizli protokolde bilgilendirilme­dik, haberimiz yok. Onun için Cansu Çamlıbel'in röportajı çıkınca (Kılıçdadroğlu'nu) aradım. Sordum.”

NE SORDUNUZ?

“Böyle bir protokol var mı? İçişleri Bakanlığı ve üç bakanlık verildi mi?”

NE DEDİ?

“Yok dedi. 'Bir bakanlık konuşuldu ama karara bağlanmadı. Bağlanmadığı için size getirmedim. Olsa bile benim kontenjanımdandı' dedi. Ben de o akşam Karar TV'de, 'Muhatabımız Kılıçdaroğlu'dur'. O da ‘Yok öyle bir protokol dedi” minvaline konuştum. Onun üzerine (Kılıçdaroğlu) aradı. 'Ku­sura bakmayın. Tekrar baktım, protokol varmış. Bakanlık görüşülmüş' dedi. Üzüldüm ama bir şey söylemedim. Üç bakanlık ve MİT'i kabul etti. Yalnızca bakanlıklar konusu”

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi