İstanbul Gündemi

Akın Gürkan; ‘Bir Yanda Tutulmamış Vaatler Bir Yanda Usulsüz İhaleler’

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
16 Ekim 2021 Cumartesi 12:46

Tuzla Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Tuzlalı vatandaşlara verilmiş sözlerin hangilerinin tutulduğunu ve hangilerinin ise tutulmadığını meclis kürsüsünden aktaran Gürkan, aynı zamanda son 9 yılda 30 ihale yapıldığını ve ulusal basına da yansıyan yarım saatte iki ihale iddialarından da bahsederek; ‘Yandaş kayırıp, kamu mallarını efektif kullanamamak, rekabet ortamının oluşmasına müsaade etmemek ağır bir vebaldir’ diye konuştu.

‘YAKLAŞIK 93 MİLYON TL’LİK BİR YANILMA VAR’

2022 mali yılı performans programında, Tuzla Belediyesi’nce 2019 yılında hazırlanan 2020-2024 yılları arasında hedeflediği stratejik planlarını kontrol ettiğini açıklayan Akın Gürkan, burada dikkat çeken ayrıntının; ‘2022 mali yılında öngörülen ve o tarihteki maliyetlendirmelerine göre faaliyet maliyeti; 395 milyon 760 bin TL’ olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Fakat aynı yıl için bu gün önümüze gelen maliyet ise; 489 milyon TL’dir. Yani yaklaşık 93 Milyon TL’lik bir yanılma var. Üç yıl içindeki yanılma oranı % 24 civarında. 2019 yılında bu tahminler yapılırken ilgili artışlar yapılmış fakat buna rağmen yine de sapma %24 olmuştur. Bu sapmaların en büyük sebebi Türkiye’deki ekonomik durumdur. Ekonominin yönetilemeyişindendir. Sadece Belediyelerin hesapları şaşmıyor, vatandaşında hesabı da şaşıyor. Ciddi bir ekonomik krizden, ciddi bir pahalılaşmadan geçiyoruz, Dolar, Euro, Altın, almış başını gidiyor, bu belirsizlikte ticaret yapmak da, iş yapmakta, yaptığın veya yapacağın işe fiyat vermek, teklif vermek de mümkün değil. Yarını göremiyoruz. Yarın ne olacak bilemiyoruz. Böyle bir kaos ortamında, kent yoksullukları ciddi oranda artmış durumda ve iktidar ülkeyi her alanda yönetme vasfını tamamen yitirmiş olduğunu görüyoruz. Gerçeklerden kopmuş, halkın sorunlarını göremeyen, çarşı pazar gezmeyen, vatandaşın yaşadığı buhranı görmeyen ve pahalılığın çözümünün ancak marketler açarak giderileceğine inanan bir iktidarla karşı karşıyayız”

‘ARADAN 3 YILA YAKIN GEÇMESİNE RAĞMEN VAATTEN ESER YOK’

Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın 2019 vaatler kitapçığında çok etkileyici ve ilgi çekici projelerin olduğundan bahseden Meclis Üyesi Akın Gürkan; “Bunlardan benimde ilgimi çekenler oldu örneğin; Halkın Adası Tuzla Projesi! Vaatler broşüründe şöyle diyor; Hayırsız Ada’yı en önemli eğlence ve dinlenme alanlarından biri yapacağız. Belediyemizin işletmeciliğinde kullanıma sunacağız. Adaya güneş enerjili teknelerle ulaşacağız. Broşürde adanın yerleşim planına kadar çizili. Fakat aradan 3 yıla yakın geçmesine rağmen ortada bir şey yok. Sonra sırayla şu projeler var ama yalnızca yazıda; Tuzla Millet Bahçesi Projesi, Tuzla Sanat Ve Spor Merkezi Projesi, Şifa Mahallesi Meydan Projesi, İstasyon Mahallesi Meydan Projesi, Mimar Sinan Mahallesi Parkı Projesi, Bakıma Muhtaç Yaşlılar Ve Alzheimer Merkezi Projesi, Tuzla Belediyesi Spor Kompleksi Projesi, Tuzla Jimnastik Merkezi Projesi, Bisiklet Yolu Projesi” olduğundan bahsetti.

‘SAYIŞTAY, TUZLA BELEDİYESİNİN ÖZEL BİR KURULUŞA AYLIK BİR BEDEL KARŞILIĞINDA İHALESİZ DEVREDİLDİĞİNİ TESPİT ETTİ!’

“Tuzla Belediyesi’nde, 2019 yılına ait T.C. Sayıştay Denetim Raporunda bulunan, bulgulardan iki tanesini bir kez daha tekrarlamak istiyorum” ediyorum diyen Gürkan, bunlardan ilkini şu sözlerle açıkladı;  “11. Bulgu olan belediyenin ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkının ihalesiz olarak devredilmesi; Sayıştay Başkanlığı elemanları belediyenin hesap ve işlemlerini incelemesi neticesinde; ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyazın bir protokolle çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya aylık 75.000, 00 TL bedel karşılığında ihalesiz devredildiğini tespit etmiştir. Bahse konu imtiyaz gelir getirici özellikte olması nedeniyle, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre ihale edilerek devredilmesi veya kiraya verilmesi gerekmektedir.

‘İKİ ADET İHALEYE YALNIZCA BİR İSTEKLİ KATILDI VE O İSTEKLİNİN LEHİNE İHALE SONUÇLANDI’

İkincisi ise; 18. Bulgu, şartname satış bedellerinin ihaleye katılımı engelleyebilecek nitelikte olması. 2886 sayılı kanun ilgili hükümleri gayet açık olmasına rağmen yani şartname bedelinin belirlenmesinde esas olan, basım maliyetini aşmayacak ve “Rekabeti Engellemeyecek” bir tutarın belirlenmesi gerekirken bu yapılmamıştır. İki adet ihaleye bu sebeple yalnızca bir istekli katılmış ve ihaleler bu tek kişinin katıldığı, istekliye verilerek sonuçlandırılmıştır. Şimdi gelelim geçtiğimiz günlerde ulusal basına da yansıyan Tuzla Belediyesi’nin yaptığı asfalt ihalelerini gazeteden aynen okuyorum; “AK Partili Tuzla Belediyesi’nin aynı gün yarım saat arayla yaptığı iki ihaleyi, son belediye seçimlerinde AK Partiden ….. Belediye Başkanlığı’na aday adayı olan …..’nın şirketi aldı. Bu kişinin şirketi, iki ayrı asfalt ihalesini yaklaşık 40 milyon TL’ye alarak belediye ile sözleşme imzaladı. Bu firma, 3 ay önce de, AK Partili Pendik Belediyesi’nden 35,8 milyon TL’lik asfalt ihalesi almıştı. İstanbul’daki AK Partili ilçe belediyelerinden aldığı asfalt ihaleleri ile ihya olan, AK Partili belediye başkan aday adayının şirketi, Tuzla’nın 17 mahallesini de asfaltlayacak”

SON 9 YILDA 30 İHALE!

Söz konusu şirketin son 9 yıl içinde Tuzla Belediyesi’nden toplam 17 ihale almış ve bu ihalelerin toplam bedelinin ise 112 milyon 340 bin TL’yi aştığını söyleyen Akın Gürkan; “Firma, Tuzla Belediyesi dışındaki AKP’li ilçe belediyelerinden çeşitli ihaleler aldı; “Çekmeköy Belediyesi’nden 7, Pendik Belediyesi’nden 5, Beykoz Belediyesi’nden 1 ihale.” Gazetelerde böyle yazıyor! Bu kadar Sayıştay raporlarına rağmen demek yine de hiçbir tedbir alınmamış gibi duruyor. Bu ihalelerin akıbetini de bundan sonraki denetim raporlarında görürüz.  Yandaş kayırarak, kamu mallarını efektif kullanamamak, rekabet ortamının oluşmasına müsaade etmemek ağır bir vebaldir. Tuzla Belediyesinde küçük ölçekli yani mikro seviyede yaşadığımız bu durum,  büyük ölçekte yani makro seviyede ülkemiz idaresinde de daha geniş kapsamlı olarak uygulanmaktadır. Sadece birkaç konu başlığı ile değindiğim bu hesapsızlık, adam kayırmacılık, sürdürülebilir bir yönetim anlayışından uzak olmak, bu gün bize bu büyük ekonomik kriz de dâhil olmak üzere her alanda ağır sıkıntılar yaşatmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘TÜM TUZLA HALKI 17 MAHALLESİNDE DE İSTANBUL’DA YANİ BİR DÜNYA BAŞKENTİNDE YAŞADIĞINI HİSSETMELİDİR’

Konuşmasının sonunda İYİ Parti olarak yapılan tüm haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı gelerek halkın menfaatini gözeteceklerini söyleyen İBB - Tuzla İYİ Parti Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisi Akın Gürkan; Tüm bunlara baktığımızda görüyoruz ki bir yanda tutulmamış vaatler bir yanda usulsüz ihaleler. Halkın içinde olmak, ondan kopmamak önemli, onlarla beraber Tuzla’yı yaşamak gerekir. Biz İYİ Partililer olarak, ilçemizin, şehrimizin, hak ve hukukunu korumaya devam edeceğimizi, çalışmalarımızı azim ve karalılıkla sürdüreceğimizi buradan bir kez daha tüm vatandaşlarımıza bildiriyor, 2022 mali yılına ait performans programının ve bütçesinin, ilçemize, Tuzlalı komşularımıza hayırlı olmasını diliyorum. Savaş, kan ve gözyaşının olmadığı; huzurun, kardeşliğin, yaşam sevincinin hâkim olduğu bir dünya temenni ediyor, meclisimizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi