İstanbul Gündemi

Anayasa Mahkemesi’nden flaş karar! Yüzbinlerce kamu işçisi...

Anayasa Mahkemesi'nden yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiren önemli bir karar geldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi’nden flaş karar! Yüzbinlerce kamu işçisi...
Haberler / Ekonomi
18 Nisan 2024 Perşembe 12:07

Sözcü'de yer alan habere göre, kararla birlikte 700 bini aşkın kamu işçisinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleyen sürecin konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokollerle değil, idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi ile yürütülmesinin önü açılmış oldu.

DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİ

Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'ne dair bir karara imza attı. Mahkeme, protokollerin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

BAŞVURU ÜZERİNE İNCELEME YAPILDI

CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine inceleme yapıldı. 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün anayasaya aykırı olduğu tespit edildi.

DÜZENLEMENİN SENDİKA HAKKINI SINIRLADIĞI VURGULANDI

Kararda, "Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir" denildi. Kararda düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdığı belirtildi.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi