Son yıllarda konut bulmak zorlaşırken, ev sahibi ile kiracılar karşı karşıya gelmeye başladı. Mahkemelerde dava yoğunluğu oluşmasının ardından hükümet bu durum nedeniyle kiralarda arabulucu formülü getirdi.
ARABULUCUYA NASIL BAŞVURU YAPILIYOR?
Arabulucuya gitmek isteyen adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinden başvuru yapılıyor. Sonrasında sistemden arabulucu atanıyor, taraflar toplantıya çağırılıyor.
“ARABULUCULUK MÜESSESİNE ZORUNLU DAVA ŞARTI OLARAK KİRA DAVALARI DA KATILIYOR”
NTV yayınında anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren 'alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak” dedi.
“EV SAHİBİ KİRACISINA YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE BİR KİRA ARTIŞINI DİKTE EDEMEZ”
Tarafların arabulucuda yüzde 25 sınırını da konuşabileceklerini söyleyen Bakan Tunç, “"Kira miktarını da konuşabilirler, iki taraf istedikrten sonra yüzde 25 sınırı aşılabilir. Neticede bu iki tarafın rızasına bağlı olan bir şey. Ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Dolayısıyla kiracıyla kiralayan anlaşırsa o ayrı konu” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi