İstanbul Gündemi

Elektronik sigara kullanan erkekler dikkat! Baba olma ihtimaliniz...

Elektronik sigaranın hem kadınlara hem erkeklere çok sayıda zararı var. Yeni araştırmada ise e-sigaranın sperm sayısını azaltarak baba olmayı da engellediği ortaya çıktı.
Elektronik sigara kullanan erkekler dikkat! Baba olma ihtimaliniz...
Haberler / Sağlık
11 Eylül 2023 Pazartesi 10:24

Sıçanlarda testis boyutunun ve sperm sayısının değerlendirilmesini içeren bir çalışmanın bulguları, İspanyol bilim dergisi “Revista Internacional de Andrologia”da yayımlandı.

MİKTARLARI AZALDI

Ortalama bir sıçanın mililitre meni başına yaklaşık 98.5 milyon sperme sahip olduğu belirtilirken, geleneksel sigara dumanına maruz kalan grupta sperm sayısı 89 milyona düştü. Zararsız olduğu zannedilerek tercih edilen elektronik sigaranın dumanını soluyan grupta da sperm sayısının 95.1 milyona düştüğü görüldü. Ancak geleneksel sigara dumanına maruz kalan sıçanların testislerinin, elektronik sigara buharını soluyanlara kıyasla daha fazla küçüldüğü belirtildi. Bilim insanları, bu kemirgen deneylerinden elde edilen sonuçların muhtemelen elektronik sigara kullanan insanlar için de geçerli olabileceğini söyledi.

ELEKTRONİK SİGARA OKULLARA KADAR İNDİ! AROMATİK ‘PUFF’ ZEHİR SAÇIYOR

Öte yandan elektronik sigara satışı 2008’den beri yasak. Ama yasağa uyulmuyor. Zararlı kimyasal maddeler içeren aromatik e-sigaralar internette ve piyasada satılıyor. ‘Ölüm tacirleri’, liseli öğrenciler de dahil insanları zehirliyor. Türkiye’de satışı 2008’den beri yasak olan elektronik sigaralar özellikle gençler arasında yaygın. Yasal olmayan şekilde internet üzerinden satışı yapılan elektronik sigaraların içeriğinde, kanser yapıcı nitrozaminlerden, civa, kurşun, nikele kadar birçok zararlı kimyasal var. Uzmanlar, liselere kadar sirayet eden elektronik sigaraların satış ve pazarlanmasına yönelik önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi