“Farklıyız Birlikte Mutluyuz” mottosu ile santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen şenliğe özel gereksinimli öğrenciler, ebeveynleri, öğretmenleri ile Bilgi ve Doğa Koleji öğrencileri katıldı.
UNUTULMAZ ANLAR YAŞADILAR
Öğrenci, ebeveyn ve öğretmenlerin katıldığı geçit töreni ile başlayan Farkındalık Şenliği’nde Bremen Mızıkacıları olarak anılan Down sendromlu çocukların yer aldığı müzik grubu perküsyon performansı ile sahne aldı. Yeditepe İşitme Engelliler Okulu, Tomurcuk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı, Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği, İstanbul Gedik Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi, Otistikler Derneği, Beyoğlu Doğa Koleji ve BİLGİ öğrencilerinin katıldığı şenlikte yüz boyamadan çikolata yapımına, empati parkurundan deneyim atölyesine, sanat ve yaratıcılık atölyesinden masal atölyesine kadar birçok etkinlik düzenlendi. Ceren Gökçe, Deniz Köse, Mehmet Mesut Uygun, Garen Yakupyan’nın resim sergisinin de yer aldığı şenlik, “Anneler Arası Paylaşım Toplantısı”nın ardından tüm katılımcıların bir araya geldiği dansla son buldu.
“FARKLILIKLARI KABUL EDEN VE SAYGI DUYAN BİR TOPLUMUN OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Şenliği özel gereksinimli öğrencilerin akranlarıyla kaynaşmalarını sağlamak için düzenlediklerini söyleyen Bilgi Çocuk Gelişimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dilara Fatoş Özer, “Dünya Sağlık Örgütü’nün Engellilik Raporu’na göre toplumların yüzde 15’i özel gereksinimli bireylerden oluşuyor. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon özel gereksinimli birey bulunuyor. Özel gereksinimli bireyler eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katılım gibi alanlarda sorunlar yaşıyor. Bu sorunların önemli bir kısmı özel gereksinimi olmayan insanların olumsuz tutumları ve önyargılarından kaynaklanıyor. Oysa kapsayıcı bir toplum olmanın temelini farklıkları kabul eden, farklılıklara saygı gösteren, haklara duyarlı ve farklı ihtiyaçlara cevap veren yaklaşımlar oluşturur. Biz de özel gereksinimli bireylere yönelik olumsuz tutum ve önyargılardan kaynaklanan engelleri yıkmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz Farkındalık Şenliği’nde engeli olmayan öğrencileri, özel gereksinimli akranları ile bir araya getirdik. Şenlikte kurulan yakın arkadaşlıkların ve olumlu tutumların farklılıkları kabul eden ve saygı duyan bir toplumun oluşturulmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi