İstanbul Gündemi

Kira sözleşmelerinde doğru bilinen yanlışlar!

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
12 Ekim 2022 Çarşamba 16:53

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, kira sözleşmelerinde doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Doç. Dr. Umut Yeniocak, örneğin, yeni boyalı olarak kiracıya teslim edilen konut ya da iş yerinin, sözleşme sonunda yeni boyalı olarak iade edilmek zorunda olmadığını belirtti. Çünkü Kanuna göre, olağan kullanımdan kaynaklı eskimelerden ve bozulmalardan kiracının sorumlu tutulamayacağını hatırlattı. Ancak buradaki kritik noktanın, kiracının olağan kullanımı dışında yapıya zarar verip vermediği hususu olduğunu belirtti.  Böyle bir durumda kiracının, zarardan elbette sorumlu tutulabileceğini belirtti.

‘FİİLEN DEVAM EDEN SÖZLEŞME, BELİRSİZ SÜRELİ SÖZLEŞMEYE DÖNÜŞMEZ’

Doç. Dr. Umut Yeniocak, bir diğer önemli konunun konut ve çatılı iş yeri kiralarında sözleşme süresiyle ilgili olduğunu söyledi.  Sözleşme süreci bitmesine rağmen fiilen devam edilen sözleşmenin, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmeyeceğini kaydetti. Sözleşmenin, Kanun gereği kendiliğinden bir yıl uzadığına işaret eden Doç. Dr. Umut Yeniocak, sözleşmenin bu sebeple belirli süreli sözleşme olarak kalmaya devam edeceğini ifade etti.

‘KİRA TESPİT DAVALARI, OTOPARK GİBİ AÇIK ALANLARA UYGULANAMAZ’

Doç. Dr. Umut Yeniocak, kira ilişkisinde beş yıl dolunca, kirayı emsal kira bedelleri düzeyine yükseltmek için kira tespit davası açılabildiğini söyledi.  Doç. Dr. Umut Yeniocak, ‘Bu davalar, sadece konutlar ve çatılı iş yerleri için açılabilir! Diğer kira sözleşmelerinde açılamaz. Örneğin, otopark gibi açık alanlar için bu dava açılamaz ama kapalı otopark için açılabilir.’ dedi.

‘KİRACIYA İHTAR GÖNDERMEDEN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜN’

Doç. Dr. Yeniocak, bugünlerde ihtiyaç sebebiyle çok sayıda tahliye davası açıldığına da dikkate çekerek, ev sahiplerinin bu davaları açmadan önce kiracıya ihtar göndermek zorunda olmadıklarını kaydetti. Davaların, sözleşme süresinin sonunda ve bir ay içinde açılmasının şart olduğunun altını çizdi. ‘Bu bir ay içinde dava açmak yerine kiracıya ihtar gönderilirse, dava açma süresi kira yılı boyunca uzamış olur.’ diyerek önemli bir konuya açıklık getirdi.

Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi