Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde (BKSM) yapılan lansman toplantısına; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Enerji İstanbul AŞ. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, Prof. Dr. Levent Kurnaz, Sarıyer Belediyesi başkan yardımcıları, birim müdürleri, muhtarlar, STK temsilcileri katıldı.
ŞÜKRÜ GENÇ: “İSTANBUL’UN EN YEŞİL VE EN MAVİ İLÇESİ OLAN SARIYER”
Programın açılışını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, hem bir belediye başkanı hem de mühendis olarak ülkenin dört bir yanına gittiğini söyleyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ekosistemin bir parçası olmaktan ayrılıyoruz giderek. Yaşadığımız felaketleri doğru okuyamıyoruz, çevreyi anlamaya çalışmıyor ve doğayla inatlaşıyoruz. Doğa ile inatlaşmanın bedeli ağır oluyor. Aslında doğa intikam almıyor, sadece kendi kurallarıyla hareket ediyor. Afet bölgesi ziyaretinde vatandaşlarımız, daha önce böyle bir yağmur göremedik diyerek afeti anlatıyorlardı. Budan sonra bu yağış rejimi değişiminin daha da artabileceği, risklerin çeşitliliğini söylediğimizde bize iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulması, artan yağış gibi konularda bilgi veren olmadı diyorlar. İstanbul’un en yeşil ve en mavi ilçesi olan Sarıyer’de, belediye hizmet binamızı bu bilinçle akıllı, yeşil ve engelsiz inşa ettik. Sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi özellikleriyle Sarıyer Belediyesi’nin Ana Hizmet Binası, benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla tasarruf sağlıyor. Dokuz kategoriden oluşan bütüncül bir değerlendirme sonucunda verilen BREEAM sertifikasını alan binamız uluslararası bir marka oldu. Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası güneş panelleri sayesinde 10 Nisan Pazartesi itibarı ile 362.280,88 Kg karbon salımı tasarrufu yapıldı. Tasarruf edilen miktar 6.838 adet ağaç dikimine eş değerdir. Binanın 2022 yılında ürettiği elektrik miktarı 175.832 KW, maddi karşılığı ise 645.832 TL’sidir” şeklinde konuştu.
YÜKSEL YALÇIN: “GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Konuşmasında güneş enerji sistemi vurgusu yapan Enerji İstanbul AŞ. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Enerji İstanbul, başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere bu konuda çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve bir enerji kültürünü şehir içinde yaygınlaştırmak için kuruldu. En güçlü alanımız enerji üretimi ve tüketimi. Silivri Seymen’de bugün itibariyle 37 MW’lık Biokütle Enerji Santrali kurduk. Hem İstanbul Avrupa Yakası’nın çöplerinin düzenli olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde tasnifi hem de yine çevreye zarar vermemesi için metan gazının çekilerek enerjiye dönüştürülme süreçlerini yürütüyor. Bunun yanında güneş enerji sistemlerinin kurulması için çalışıyoruz. Şu ana kadar İBB’de 10 MW’ın üzerinde güneş enerji sistemleri kurduk. İstanbul Enerji’nin amacı güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşmasını sağlamak” dedi.
Göksenin Aktaş – İstanbul Gündemi