İstanbul Gündemi

Sarıyer’de iklim değişikliği ve çevre konuşuldu

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Haziran 2022 Cuma 11:48

“Dünya Çevre Haftası” kapsamında Sarıyer Belediyesi ilk önce Kilyos Plajı‘nda 33 kişiden oluşan bir ekiple; 2 kg kâğıt, 2 kg cam, 3 kg metal,  35 kg plastik ve 3 kg geri dönüşemeyen atık olmak üzere toplam 45 kg atığı denizden ve sahilden arındırdı. Aynı hafta içerisinde bir diğer program ise İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen ve Aydınlık Nesiller Derneği Gençlik Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Çalkap’ın katılımı ile Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde verilen seminer oldu.

“En büyük zararı bu plastiklerle veriyoruz çevremize”

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, “Geleceğimize sahip çıkacak olan kişiler sizlersiniz. O yüzden bu katılım bizim için çok değerli. Dünya Çevre Günü vesilesiyle; benim doğaya, çevreme ne gibi katkılarım var, olumlu ya da olumsuz bunları düşünmemiz gerekiyor. Çok fazla plastik atık var, en büyük zararı bu plastiklerle veriyoruz çevremize. İklim neden değişiyor, sera gazı nedir? Bunları bilmemiz, bilinçli olarak hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Hala plastiklerin yüzde 80’i doğada duruyor. Ormanda ya da denizin dibinde. Sadece yüzde 20’si doğadan toplanabilmiş bu atıkların. 500 milyon ton plastik üretiliyor dünyada. Bu son derece önemli bir şey. Bunları faydalı ya da kullanabilir hale getirmek yine bizim elimizde. Tabi bunu yapamayınca, bilinçsiz kullanım ile insanların başına bela olan iklim değişikliği gündeme geliyor, kaçınılmaz oluyor” dedi.

“İlk sorumuz iklim değişimine yaklaşımı olmalı”

Aydınlık Nesiller Derneği Gençlik Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Çalkap, “İklim değişikliği bizim tek başımıza çözebileceğimiz bir şey değil. Tek başıma alacağım karar ne yazık ki çok etkili olmayacaktır. Bu noktada devletlerin, kurumların, hükümetlerin ortaklaşa alacağı kararlar önemli. Ben bunlara değinmek istiyorum. Tarih boyunca insanlar pek çok felakete maruz kalsa da bir şekilde hayatta kalmayı başardık. Salgınlara karşı aşılar, depremlere karşı sağlıklı binalar yapıldı. Ancak son 200 yılda başta fark etmeden sonrasında etkilerini inkâr ederek ya da küçümseyerek atmosfere saldığımız milyarlarca ton sera gazı meydana geldi. Bu da milyarlarca insanın hayatını direkt ya da dolaylı olarak etkiliyor. Bu noktada özellikle Z kuşağına önemli görevler düşüyor. Evet, birçok farklı konu var ama iklim değişikliğinden bağımsız değil. Bu günden sonra iklim değişikliği gündemimizin ana maddesi olmalı. Yerellerden genele yönetime talip herkese ilk sorumuz iklim değişimine yaklaşımı olmalı” ifadelerini kullandı.

Göksenin Aktaş-İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi