İstanbul Gündemi

Ulu Önder'e Dede Pilavı’yla anma!

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
10 Kasım 2022 Perşembe 23:07

Türkiye - Yunanistan nüfus mübadelesiyle ülkemize göçen Selanik göçmenleri tarafından Bağcılar Mahmutbey Mahallesi‘nde 1923 yılından beri sürdürülen Geleneksel Dede Pilav Gününü bu yıl da devam ettirdi.
Programa Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.
Her yıl Kasım ayının ikinci Perşembe günü yapılan ve Bağcılar Belediyesi‘nin de destek verdiği etkinlik bu sene 10 Kasım‘a denk gelince, Selanikliler de Dede Pilavı Günü‘nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ü de anmış oldu. 

'100 YILLIK MAHALLE'

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Mahmutbey Mahallesi’nin yüz yılı aşkın bir tarihe sahip olduğunu söyledi. 
Selanik‘ten gelenlerin yerleşim kurduğu burada o kültürü devam ettirdiğini dile getiren Özdemir, 'Güzelliği koruyan bir mahallemiz. Bugün 99‘uncusunu geleneksel olarak andığımız bir dede pilavı etkinliğimiz var. Bu yıl da tarih olarak 10 Kasım‘39‘a denk geldi. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün de ölüm yıl dönümü olmasıyla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum' dedi. 
Yoğun ilgi gören etkinlikte; kesilen 160 küçükbaş hayvanın etinden pişirilen kavurma ve 1.5 ton pirinçten yapılan pilav davetlilere ikram edildi. 

DEDE PİLAVI

Dede Pilavı etkinliğinde bir askerin vasiyetini yerine getiriliyor. Dede Pilavı’nın çıkış hikayesi ise halk arasında şöyle anlatılıyor: 
'Yusuf adında yaralı bir askerin daha fazla yaşayamayacağını hissetmesi üzerine kendisini bulanlara öldüğü günün her sene-i devriyesinde etli pilav yapılarak halka dağıtılmasını vasiyet etmesiyle başladığıdır.'

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi