İstanbul Gündemi

Yapıcıoğlu: Türkiye’de idam yok ama bir partinin kapatılması idam edilmesidir

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
1 Temmuz 2021 Perşembe 18:02

Türkiye’de siyasi partilerin yapıcı bir üslup oluşturması halinde sivil ve adil yeni bir anayasa hazırlanabileceğini söyleyen Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HDP’nin kapatılması iddianamesine temel olan 6-8 Ekim olaylarında en fazla zararı kendilerinin gördüğünü ancak Türkiye’nin parti kapatmayı artık gündeminden çıkarması gerektiğini vurguladı.  

İstanbul Topkapı’daki bir otelde basın toplantısı düzenleyen Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘‘TÜRKİYE’DE SİVİL VE ADİL BİR ANAYASA YAPMAK MÜMKÜNDÜR’’

Yeni anayasa çalışmaları yapılması gerektiğini yineleyen Hüda-Par Genel Başkan Yapıcıoğlu, ‘‘Parti programımızda müstakil başlıklardan bir tanesi yeni anayasa ve millet iradesidir. Siyaset sahnesine çıktığımız günden beri mütemadiyen belirli aralıklarla gündeme getiriyoruz ve diyoruz ki; Türkiye’nin acilen, yeni, sivil ve adil bir anayasa ihtiyacı var. Bugün de yine bu çağrımızı yineliyoruz. Madem herkes bu anayasadan şikayetçi herkes değişmesi gerektiğini söylüyor o zaman yeni bir anayasa yapım süreci tartışmaları, çağrıları bütün siyasi partiler için bir samimiyet testidir. Bir yuvarlak masa kuralım, yeni anayasa için söyleyecek sözü olan herkes bu masanın etrafında toplansın ve sırayla madde madde gidelim. Tamamen yeni bir anayasa olsun. Böyle bir yöntemin takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Elbette herkesin kırmızı çizgileri vardır olmazsa olmazları vardır. Ama gelin uzlaşacaksak bir ortak noktada tespit edip orada buluşalım. Eğer sağlıklı bir diyalog zemini oluşturulursa daha yapıcı bir üslupla siyasi partiler bir araya gelirse ben inanıyorum ki Türkiye’de sivil ve adil bir anayasa yapmak mümkündür.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘BİZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN KADINLARI KORUDUĞUNA İNANMIYORUZ ‘’

Elmalı‘da yaşanan çocuk istismarına ilişkin verilen tahliye kararı hakkında konuşan Yapıcıoğlu, ‘‘Gerçekten bazı şeyler vardır ki iddiası bile insanın midesini bulandırır. 6 yaşındaki 9 yaşındaki çocuklara istismar yapılmış olması ‘ben insanım’ diyen hiç kimsenin kabul edeceği bir şey değildir. Parçalanmış bir ailenin çocukları. Bu iddialar doğrudur değildir hepsi adil bir yargılama ile ortaya çıkarılmalı ve doğruysa o kişilere alabileceği en ağır ceza verilmelidir. Danıştay’a da iptal davası açılan İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları koruduğu yönde bir kanaat var. Biz o sözleşmenin yürürlükten kalkması için çok yoğun çabalar gösterdik. Çünkü biz İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları koruduğuna inanmıyoruz. Kadınları koruma adı altında aileleri parçalama sözleşmesiydi ve aileler çok ciddi zarar gördü. Biz inanıyoruz ki aile kurumunun çatırdamasının en büyük sebebi İstanbul Sözleşmesi’dir.’’ dedi.

‘‘MISIR’DAKİ İDAMLAR CUNTANIN SİPARİŞ ETTİĞİ SİYASİ CİNAYETLERDİR’’

Mısır’da siyasi suçluların idam edilmesine tepki gösteren Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu şöyle konuştu: ‘‘Mısır’daki idamlar bizim gündemimizde fakat Türkiye’nin gündeminde değil. Mısır’da Sisi cuntasının yapmış olduğu darbeden sonra kurulan askeri mahkemelerde pek çok sivil yargılandı, haklarında idam kararı verildi. 10 yıla yakın tutuklu olan pek çok kişi var; sorgusuz sualsiz düzmece suçlamalarla mağdur edilen on binler var. Bu kişilerden şu ana kadar 91’i idam edildi. Geçtiğimiz günlerde Mısır Yargıtay’ı aralarında eski bakanların ve milletvekillerin de olduğu 12 kişinin idam kararını onadı. Bu kişilerin her an infaz edilme ihtimalleri var. Bu 12 kişi de yeteri kadar uluslararası tepki oluşmazsa çok büyük ihtimalle idam edilecek. Bu idam kararları cunta tarafından sipariş edilmiş ve üzerine hukuk kılıfı geçirilmiş siyasi cinayetlerdir.’’

‘‘BİR PARTİNİN KAPATILMASI İDAM EDİLMESİDİR’’

HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameye temel oluşturan 6-8 Ekim Olayları’nda en fazla zararı Hüda-Par’ın gördüğüne dikkat çeken Yapıcıoğlu, olaylarda sorumluluğu olan HDP’li yöneticilerin adil bir şekilde yargılanması gerektiğini ancak parti kapatma meselesinin Türkiye’nin gündeminden çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Yapıcıoğlu şu ifadeleri kullandı: 

‘‘6-8 Ekim olaylarında bizim canımız çok yandı. Birçok ilçe binamız saldırı altında kaldı bazıları kullanılamaz hale geldi. Bizim 10’dan fazla canımız gitti, kardeşlerimiz katledildi. Pek çok kardeşimiz yaralandı. Bu olayları yönlendiren merkezlerden biri Kandil, biri İmralı ise diğeri HDP Genel Merkezi’dir. Bunu çok açık ve net söylüyorum. HDP Genel Merkezi’nin acil koduyla yapmış olduğu açıklamaların bu olayların çıkmasında çok büyük bir etkisi vardır. O olaylarda sorumluluğu olan herkes mutlaka bunun hesabını vermelidir. O vandalları sokağa salanların da sorumluluğu vardır sokağı onlara terk edenlerin de sorumluluğu vardır. Sokağa onlara terk eden güvenlik güçleri de hesap vermelidir. Ama her şeyin hukuk içinde kalması gerekir. Türkiye’de idam yok ama bir partinin kapatılması idam edilmesidir. Bir partinin yöneticisi suç işlemiş olabilir, ben genel başkan olarak mevcut kanunlara göre partinin kapatılması iddianamesine temel olabilecek bir suç işlemişsem diğer yönetici arkadaşların ne kabahati var, ya da Hüda-Par’a oy veren insanların ne kabahati var bunda. Cezaların şahsiliği ilkesi diye bir şey var ben suç işlemişsen bana ceza ver. HDP Genel Merkezi’nde 6-8 Ekim olaylarında sorumluluğu olan adil bir şekilde yargılansınlar ama parti kapatma meselesinin de Türkiye gündeminden çıkarılması gerektiğini söylüyoruz. Bu ister HDP olsun isterse başka parti olsun, Türkiye artık parti kapatmayı gündeminden çıkarmalıdır.’’

Göksenin Aktaş / İstanbul Gündemi

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi