193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20 nci maddesi ile 10.02.2016 tarihinden itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarından yıllık 75.000 TL’lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Vergi teşvikinden; Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış kişiler yararlanmaktadır. Yani, ilk defa vergi mükellefi gerçek kişi olacak ve 29 yaşından gün almamış olacaktır.
Kazanç istisnasından yararlanan mükellefler, beyana tabi başka bir gelirinin (kira, menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlar) olması durumunda sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabileceklerdir.
Vergi teşviki, üç vergilendirme dönemi ile sınırlı olup önceki faaliyetine devam ederken yeni bir faaliyete başlanılması teşvik süresini uzatmayacaktır. Söz konusu teşvikten yararlananlar tarafından verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablosuna o yıl elde ettikleri gelirden teşvik tutarı düşüldükten sonra kalan tutar gelir olarak yazılacaktır.
Genç Girişimcilere Sağlanan Sigorta Prim teşvikleri de vardır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81 inci maddesine eklenen hüküm ile sigorta prim teşviki uygulaması getirilmiştir. Bu kapsamda, 01.06.2018 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamında ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle 5510 sayılı Kanun’un 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanacaktır.
Genç girişimcilere özel olarak sağlanan vergi ve SGK teşviklerinin yanı sıra daha bir çok konuda tüm girişimcilere çeşitli teşvikler verilmektedir. Yatırımlar da özel bir şekilde teşvik kapsamındadır. Sigortalı eleman çalıştıran işverenler de çeşitli teşviklerle korunmaktadır. Teşviklerin kapsamı, alanı, uygulama şekli çok geniş olduğu için burada hepsine yer vermem mümkün olmuyor.
Türkiye genç nüfusu ve genç müteşebbis ruhlu vatandaşları sayesinde hızla büyümektedir. İstihdama katkı sağlayan, katma değer oluşturan tüm işyerlerini devletimiz teşvik etmektedir.
Haydi, gençler, proje sizden, teşvik devletten! Şimdi çalışma zamanıdır…
[email protected]