İstanbul Gündemi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
GIYBET
Musa Has
YAZARLAR
1 Ocak 2022 Cumartesi

GIYBET

Bilmiyorum gıybetin kötülüğünü anlatmaya lüzum var mı? Aslında gıybet, bir zatın da dediği gibi; “Gıybet, ehl-i adavet (düşmanlık besleyen) ve haset ve inadın en çok istimal ettikleri alçak bir silahtır. İzzet-i nefis sahibi, bu pis silaha tenezzül edip istimal etmez.Nasıl meşhur bir zat demiş; “düşmanıma gıybetle ceza vermekten nefsimi yüksek tutuyorum ve tenezzül etmiyorum. Çünkü gıybet; zaif ve zelil ve aşağıların silahıdır. (Mektubat 267)
 
 
Evet, gıybet sosyal hayatımızda bilhassa son zamanlarda insanlar arasında çok yaygınlaşmış ve revaç bulmuştur. Bu hastalık tedavi edilmezse birçok fitnelere ve uyuşmazlıklara sebebiyet verecektir. Belki de cemiyetin tahribatına neden olacaktır.
 
 
Bu yüzden gıybetten akrepten ve yılandan kaçar gibi kaçmalıyız. Her ne suretle olursa olsun gıybete tenezzül etmemeliyiz. İnsanların gıybete tevessül etmemeleri için tek yol, kuvvetli bir iman ve itikada sahip olmaktır.
Evet, kuvvetli iman sahibi olanların böyle adi ve pis işlere tenezzül etmeyecekleri aşikardır. Bu yüzden, çocuklarımızı yetiştirirken onları İslam terbiyesi ile yetiştirmeye azami derecede  hassasiyet göstermeliyiz.
 
 
İşte bu bakımdan, “Din nasihatten ibarettir” demişlerdir. Eğer insanlara nasihat edilmez ve dini bilgiler öğretilmezse, o insanlarda dini şuur oluşmaz ve dini şuur olmayan insandan da her türlü kötülük beklenebilir. Dini şuur, ancak okuma ve öğrenme ile kazandırılabilir.
 
 
Bu bakımdan çok kitap okumalı, çok sohbet ve nasihat dinlemeliyiz. Zira bu hususta Peygamberimiz; “dünya istiyorsanız ilim öğreniniz, ahiret istiyorsanız ilim öğreniniz ve her ikisini de istiyorsanız yine ilim öğreniniz” buyurmuşlardır. Demek ki ilimsiz insanın değeri pek yoktur. İlimsiz insanın her an yanlış yapma riski büyüktür.
 
 
İnsanın büyük bir günaha ve sıkıntıya girmesine sebep olan gıybet ve dedikodudan uzaklaşmak için vaktimizi güzel şeylerle geçirmek, malayani boş sözlerin konuşulduğu meclislerden uzak durmak, dürüst ve ahlaklı insanlarla beraber olmak gerekir.
 
 
Eğer birini gıybet etme hissi kalbimize gelirse, Allah’ın ve Rasulünün bu yöndeki ikazlarını hatırlamak, birbirimizi gıybet yapmama noktasında uyarmamız icap eder. Aksi halde, gıybet amelimizin eksilmesine ve günahlara girmemize sebeptir.
 
 
Allah cümlemizi böyle çirkin iş yapmaktan korusun!
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi