Konuşmasının başlamadan önce Cevdet Yılmaz’a ülke gündemine dair yapığı eleştiriye cevap veren AK Parti Ümraniye Meclis Üyesi Kurtuluş Gürdal: “Biraz önce Cevdet Bey ülkenin durumundan bahsetti. Keza diğer abimiz gene bahsetti bundan 1928 yılından Almanya fabrika kurarken Mercedes’i, Porsche’u kurarken bizler bu şapka takıyor mu, takmıyor mu? Diye uğraştık ya da kılık kıyafetine karıştık. Yıllarca başörtüsüyle uğraştık, şimdi bir şey konuşurken geçmişini de anlamak, bilmek lazım” dedi.
‘1960 YILINDA TAKSİM CAMİİ ŞERİFİ DERNEĞİ KURULUR’
Konuşmasının bu aşamasında Taksim Camii’ne ilişkin konuya dikkat çeken Kurtuluş Gürdal, bu camii planının 150 yıllık hikayesini meclise şu sözlerle anlattı: “Taksim Camii’nin hikayesi biraz da siyasi ve içtimai hayatın bir özeti mahiyetindedir. Meclis Üyesi olarak görev yaptığımız İstanbul’umuzun geçmişini de ilgilendiren önemli anektodlardan olduğu bir hikayedir. Bu hikaye de sorumluluk ve mücadele vermiş meclis üyelerinin de hatırını gözetmeden geçmek onlara bir anlamda haksızlık ve vefasızlık olur. Tarih 14 Şubat 1952 Cumhuriyet Gazetesi manşeti Taksim Meydanı İstanbul’un en büyük çapta Türk-İslam mimari abidelerinden mahrum bırakılmış bir köşedir. Ankara Anıtlar Derneği düzenleme için hemen harekete geçer. 1960 yılında ishakol boyaları ve Sabri Ülker’in de üyeleri olduğu Taksim Camii Şerifi Derneği kurulur”
‘AYTEKİN KOTİL, HİSSESİNİ VERMEYEREK PROJEYİ ENGELLER’
Hikayenin devamında ise 1965’te Süleyman Demirel’in 10 yıllığına camii planı için arazi tahsis ettiğini ancak İstanbul’un CHP’li Belediye Başkanı Ahmet İsvan’nın açmış olduğu dava ile planı iptal ettirdiğini söyleyerek şunları ilave etti: “1977 yılında Demirel ile Milliyetçi Cephe Hükümeti imar plan değişikliği ile ilgili camii alanı tahsis eder. Ancak bir engel vardır, arazi de 180 hissesi olan İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil 180 metrekare hissesini vermeyerek projeyi engeller. 5 Mayıs 1980 Demirel bu sefer bakanlar kurulu kararı ile Ziraat Bankası arazisini camii için tahsis eder. Bu sefer de darbe olur projeyi Kenan Evren iptal eder. İstanbul Belediye Başkanı İsmail Hakkı Aksunar bu arsaya ilişkin cami planlarını iptal eder ve oraya katlı otopark yapar. Sonra yine başka bir dava ile cami planı iptal olur. 1983, 1989, 1991 yıllarında da geçirilen süreçlerden sonra 1994’te nihayet belediye engeli ortadan kalkar.
‘BİRÇOK ENGELLE KARŞILAŞSA DA SONUNDA VUSLAT VAKTİ GELDİ’
Biz öyle sanıyoruz tabii bu defa da Hayri Kozakçıoğlu cami projesine engel olur. Yine birçok engelle karşılaşan Taksim Cami Planı sonunda engellerini ortadan kaldırdı ve sonunda bu günlere geldik. Vuslat vakti artık taksimde sadece ibadet için değil, kültür sanat merkezi olarak da işlev görecek, büyük bir eseri milletimize kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bunun için de cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Artık o güzel cumhuriyet anıtımızla beraber taksim camii ve politik bir ada olan özelliği olan meşhur olan taksim meydanı bize şunları söylemektedir;
‘TAKSİM CAMİİ HİKAYESİYLE BİZLERE ASLINDA ÇOK ŞEY ANLATIR’
‘’Ey Türkiye’nin güzel insanları sizleri laik, anti-laik, gerici, yobaz, çağdaş, ilkel, sağcı ve solcu diyerek birbirine düşüren yaşadığı milli değerlerden kavga etmekte olan alkalik bir anlayışın artık sona erdiğini sizlere haykırıyorum. Benim hikayeme bakın ibret alın ve asla ayrılığa düşmeyin der. Taksim Camii 150 yıllık serüvenle az evvel saydığım ve saymadığım kimler varsa her birine teşekkür ediyor bu güzel eseri milletimize kazandıran sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere camiinin yapımını üstlenen iş adamlarımıza, mimarlarımıza, çalışan işçilerimize hepsine canı gönülden teşekkür ediyorum. Cumhur ittifakı olarak Taksim camiimiz hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum” GÖKSENİN AKTAŞ/İSTANBUL