31 Mart yerel seçimlerine artık günler ve de saatler kaldı. Beş yıl süre ile seçeceğimiz kimselerin hata ve sevaplarından elbette bizde kısmen maddi olmasa da manen sorumlu olacağız. Bu yüzden vereceğimiz kararın önemi büyüktür. Bu işi siyasi parti taassubu içinde olanlara anlatamayız. Çünkü bu tür kimseler oylarını verirken tabiri caizse ibadet niyetiyle verdikleri için bunlara laf anlatılmaz. Bunların önüne odunu diksen ona en iyi en dürüst adam der ve gözü kapalı gider oy verir. Çünkü bu tür kimseler akli melekelerini kullanmaya muktedir ve aklıselim olmayan kimselerdir.
Elbette Ahirzamanda yaşıyoruz. Hiç kimse dört dörtlük olmadığı gibi seçeceğimiz kimselerde dört dörtlük değildir. Ancak muhakemesi, basireti sağlam ve aklı melekelerini kullanabilen bir kimsenin, bakış açısının her zaman doğruyu tercih edeceği kesindir. Biz seçim yaparken neyi ve neleri kıstas alacağız asıl önemli olan da budur.
Öncelikle seçeceğimiz adamın geçmişine, aile yapısına, memleketine ve yanındaki dost ve arkadaşlarına bakmak gerekir. Çünkü ne demişler? ‘Kişi arkadaşının dini üzeredir’ Ya da; ‘bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim’ gibi. İşte bu yüzden kişinin yanındaki ve çevresindekilerin kimlikleri çok önemlidir.
Diğer bir konu ise; sözünde durup durmadığıdır. Evet, her ne kadar silik söz siyaset ve ticarette çok kullanılsa da çok yalan söyleyen ve vaatlerini yerine getirmeyen ya da çok uçuk, boyundan büyük işleri vaat edenlere itibar etmemek gerekir. Aslına insanların karakterleri simalarına yansır. Her ne kadar bu tam bir kıstas olmasa da insanın önsezisine yardımcı olan bir olgudur. Bu yüzden bazı insanların siması kendini ve ne olduğunu az çok işaret eder. Diğer başka bir kıstas ise seçeceğimiz kimselerin davranış biçimleridir. Kişiyi davranış biçimleri hemen ele verir.
Özet olarak diyebiliriz ki; şaibeli, çok yalan söyleyen, hırsızlığı tescillenmiş, vaatlerini yerine getirmeyen, öfke hakimiyetini dengede tutamayan, heveslerine düşkün, tembel ve akli melekeleri zayıf kimseleri seçmek kendi bindiğimiz dalı kesmektir. Aslında belediye başkanı demek şehrine ve şehirde yaşayanlara hizmet eden kimse demektir.