Dini kaynaklarda, "iktisat eden darlık ve sıkıntı çekmez. İstişare eden pişman olmaz. İstihare eden mahrum kalmaz" denilmiştir.
Modern bilimde ise iktisat, sınırlı imkanları bilinçli kullanmak olarak yorumlanmıştır. Bu yüzden iktisadın halk arasındaki tarifi ise tasarruflu olmaktır. Tasarruf ise boş ve fuzuli masrafları terk etmektir. Bu masrafların ne olduğunu ise herkes kendisi daha iyi bilir.
Devlet tarafından yapılan boş ve manasız harcamalar ise her zaman ve her zeminde dile getirilmiştir. Bizler bu masrafları burada yazmaya kalksak epey bir yer teşkil eder. Ayrıca bazılarını yazmak kolay değildir ve kimilerini çok rahatsız eder ve fincancı katırlarını ürkütür.
Tarihin her döneminde, "devlet malı deniz yemeyen keriz" diyen bir güruh hep olmuştur. Böyleleri ile mücadele etmek de çoğu zaman imkansız hale gelmiştir. Asıl olan devletin hem kendi tasarruf etmeli ve halkı da tasarrufa teşvik etmelidir. Bunu yaparken de her türlü yolu denemelidir. Bununla ilgili eğitim ilkokul çağlarında başlatılmalıdır.