Veraset ve İntikal Vergisinin Mükellefi, veraset yoluyla veya ivazsız(karşılıksız) bir suretle kendisine mal intikal eden gerçek ve tüzel kişilerdir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin verilebilmesi için öncelikle Noterden mirasçıların miras paylarını gösteren ?MİRASÇILIK BELGESİ?nin diğer bir adıyla veraset ilamının alınması gerekmektedir.
Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının 2019 yılı için 250.125,00 TL´si, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının 2019 yılı için 500.557,00 TL´si vergiden muaftır.
İvazsız (Bağış, karşılıksız) suretle intikallerde 2019 yılı için 5.760 TL´si vergiden muaftır.
Yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerin 2019 yılı için 5.760 TL´si vergiden muaftır.
Veraset (Ölüm)yoluyla intikal eden mallar için tutarı ne olursa olsun Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekmektedir. İstisna haddinin altında kalması halinde vergi hesaplanmaz.
İvazsız(Bağış) intikallerde istisna haddinin altında kalan tutar için (2019 Yılı için 5.760 TL) beyanname verilmez.
Veraset ve İntikal Vergisi Oranı; kademeli olarak artmaktadır. Örnek olması bakımından 2019 Yılı için İlk 290.000,00 TL için, Veraset yoluyla intikallerde %1, ivazsız intikallerde ise %10´dur. Bu oranlar Veraset yoluyla intikallerde %10´a kadar, İvazsız intikallerde ise %30´a kadar çıkmaktadır.
Şans oyunları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde vergi oranı %20´dir.
Veraset (Ölüm) yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm Türkiye´de meydana gelmiş ise 4 ay içinde, ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise 6 ay içinde verilir.
İvazsız (Bağış) intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi ise 1 ay içinde verilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, mirasçılık belgesi diğer bir adıyla veraset ilamı alındıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi´ne internet üzerinden verilebileceği gibi, kağıt ortamında vergi dairesine elden veya posta yoluyla da verilebilir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi´ne, Mirasçılık Belgesi ile birlikte beyannameye konu olan belgeler eklenir. (Varsa Vasiyetname, Borç ve Masraflara ait belgeler, Ticari işletme ise bilanço ve gelir tablosu, Bankadaki Nakit paralar için banka dökümleri, Gayrimenkuller için tapu fotokopileri ve belediyeden alınacak Emlak Vergi Değerini gösteren beyanlar, araçlar için tescil belgeleri ve kasko değerleri vb.)
Veraset ve İntikal Vergileri vergi dairesinin veznesine ödenebileceği gibi bankalardan da ödenebilir.