İstanbul Gündemi

ÇEKMEKÖY’DEKİ OKUL ARAZİSİ SATIŞI KRİZ ÇIKARTTI

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
10 Eylül 2020 Perşembe 10:09

Hamidiye Mahallesi’nde bulunan 7 bin 29 metrekare büyüklüğündeki arazinin Çekmeköy Belediyesi tarafından statüsünün değiştirilerek ihale ile satışa çıkarılması, tepkilere yol açtı. CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş, İYİ Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Dilaver Koç ve Saadet Partisi Çekmeköy İlçe Başkanı Yunus Başer, CHP Çekmeköy Meclis Üyeleri Ünal Bellek ve Av. Özgür Kip, İYİ Parti Çekmeköy Meclis Üyesi Bora Kılıç, çok sayıda partili ve vatandaşın katılımıyla tepkilerini dile getirmek amacıyla söz konusu arazide bir basın açıklaması yaptılar.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul yapılması talebinin gelmesine rağmen AK Parti Grubu’nun kamu yararını gözetmediğini belirten CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş, “Söz konusu yerde halkın devlet okulu talebi vardır. Çekmeköy Belediyesi halkın talebini yok saymıştır” dedi.

 

KIZILDAŞ: ‘KAMU YARARINI YOK SAYDILAR’

 

Mevzu bahis arazinin Çekmeköy Uygulama İmar Planı değişikliği ile “Belediye Hizmet Alanı” iken “Özel Eğitim Alanı” statüsüne alındığını belirten Kızıldaş, bölgede devlet okulu ihtiyacı varken bu parselin özel eğitim alanı olarak tahsis edilmesinin kamu yararını gözetmediğini ve bu nedeniyle kendi adına Türkiye Cumhuriyeti 11. İdare Mahkemesine dava açtığını belirtti. Hüseyin Kızıldaş, bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu 2018/73 esas nolu, 2018/1595 karar nolu mahkeme kararıyla açılan dava haklı bulunduğunu ve yürütmenin durdurulduğunu söyledi.

 

Çekmeköy Belediyesi’nin itirazları ve önergeleri görmezden geldiğini belirten Kızıldaş, “Ne yazık ki kamunun çıkarlarını göz ardı eden Çekmeköy Belediyesi CHP’li Meclis Üyelerinin muhtelif zamanlarda söz konusu alanın hastane yapılması veya Milli Eğitim Müdürlüğüne verilerek Devlet Okulu yapılması ile ilgili önergelerini görmezden gelmiştir. Çekmeköy Belediyesi’nin bu bölgede, bu ölçekte ve bu değerde başka bir kamu arazisi yoktur. Çekmeköy ilçesinin devlet okulu, derslik ve hastane ihtiyacının çok fazla olduğu Çekmeköy halkı tarafından bilinmektedir. Bu nedenle söz konusu arsanın özel eğitim alanı olarak satılması kamunun yararına değildir” şeklinde konuştu.

 

‘ÇEKMEKÖY ÖZEL OKUL CENNETİ’

 

Çekmeköy’de yeterli sayıda devlet okulu bulunmadığını belirten Kızıldaş, “Özel okul cenneti olan Çekmeköy’ de çocuklarını özel okullara gönderemeyen aileler için devlet okulu sayısının arttırılması zaruridir. Çünkü bu bölgede ki devlet okullarında 50-60 kişilik sınıflarda ders yapılmaktadır. Söz konusu yerde halkın devlet okulu talebi vardır. Çekmeköy Belediyesi bunu görmezden gelerek bu alanın özel okul olması için satılmasını kararlaştırmıştır. Kamuoyunun beklentisi doğrultusunda Çekmeköy Belediyesinin almış olduğu bu kararı durdurmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çekmeköy Belediyesi Meclis Üyesi Sayın Murat Cirav İstanbul İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma talebi ile dava açmıştır” ifadelerini kullandı.

 

ÖZGÜR KİP: ‘BÜTÜN KAYNAKLARI TÜKETİYORLAR’

 

CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş’ın bildiriyi okumasının ardından söz alan CHP Çekmeköy Meclis Üyesi Av. Özgür Kip, “Belediye kaynaklarını bu şekilde harcayamaz, halkı varoşlara mahkum edemez” dedi. Özgür Kip ayrıca “Biz mecliste de şunu söyledik. Belediyelerin kamu arazilerinden değil başka alternatiflerden kaynak üretmelerini temel ilke olarak hareket etmelerini talep ettik. Kamu arazilerini sata sata sonuçta belediyenin bütün kaynaklarını bitirir halkı kör topraklarla veya varoşlarla karşı karşıya bırakır. Biz geldiğimiz noktada temel ilke olarak belirlediğimiz şeyi mahkemeye taşıdık. Özgür Kip olarak davanın takipçisi benim. Diğer meclis üyesi arkadaşlar da davadan haberdarlar ve gerekli desteği sunmuşlardır. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

ÜNAL BELLEK: ‘İKTİDAR BLOK HALİNDE HAREKET EDİYOR

 

CHP Çekmeköy Meclis Üyesi Ünal Bellek, tüm girişimlerinin AK Parti Grubu tarafından engellendiğini ve iktidar partili meclis üyelerinin kendi rızalarıyla hareket etmediklerini savundu. Bellek, “Biz sadece dava açmakla kalmadık. İBB’ye de itiraz ettik ve itirazımız orada da görüşülecek. Ancak o zaman buranın imar planı değiştirilebilecektir. Bu anlamda da gerek İBB düzeyinde gerekse Çekmeköy Belediyesi düzeyinde her türlü muhalefeti yapıyoruz. Ancak karşımızdaki parti blok olarak hareket ediyor. Bazı konularda grubunu serbest bırakmıyor. Grubu serbest bıraksalar eminim ki buradaki meclis üyeleri satışa evet oyu vermeyeceklerdir” dedi.

 

‘BU VEBALİN ALTINDA KALACAKSINIZ’

 

Belediyecilikte arsa satmanın normal olduğunu ama böylesine değerli arsaların kesinlikle satılmaması gerektiğini belirten Bellek, “Belediyelerin kaynağa ihtiyacı var, bizim buna itirazımız yok. Ama bu sadece arsa satarak olmaz. Bizim Çekmeköy Belediyemiz bugüne kadar hiçbir arsa üretmemiştir. Burada sitelerin ihtas (terk) işleminden sonra arsaları satıyorlar. Halbuki bunlar yüzde 35 ve yüzde 45’lik kamu payı olan alanlardır. Bu alanlar kamuya terk edildiği için satışına karşıyız. Yoksa belediyeye terk edilmiş alan olsa, CHP olarak satışlara sıkıntı yaratmayacağımızı söyledik. Keza bizim belediyelerimiz veya İBB işe yaramayacak, atıl mülkleri satıyor. Bizim gönlümüz bu arazinin satışına razı değil. O yüzden meclis toplantısında bu arazinin satışına evet oyu veren arkadaşlarımız vebal almışlardır. Bu vebalin altında kalacaksınız ve iki elimiz hep yakanızda olacak. Biz yapıcı muhalefet yapmaya çalışıyoruz ama karşımızdaki parti ‘biz iktidarız, her şeyi istediğimiz gibi yaparız’ diyorlar. Doların euronun ve enflasyonun gelmiş olduğu noktayı görüyorsunuz. Bu satışları yaparak bunları örtbas edemezsiniz. Bu ülke bir şekilde AK Parti’nin iktidarından kurtulacaktır. Millet İttifakı’nın dayanışma ve birlikte hareket etme imkanlarını güderek bu sıkıntıları hep birlikte aşacağız” şeklinde konuştu.

DİLAVER KOÇ: ‘2 BUÇUK SENEDE BU İLÇE NASIL BATTI?’

 

İYİ Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Dilaver Koç, Çekmeköy Belediyesi’nin borçsuz bir belediye iken nasıl borç batağında olduğunu merak ettiğini belirtip, “Bu arazi satışının belediyenin kurtuluşu diyorlar. 2018 yılında Ahmet Poyraz başkanımız bize Çekmeköy’ün İstanbul’daki borçsuz birkaç belediyeden biri olduğunu söylemişti. Şimdi iki buçuk senede bu ilçe nasıl battı? Biz belediyenin ne kadar borcu olduğunu bilmiyoruz. Çünkü bunlar, bizleri ve hatta kendi meclis üyelerini çok af edersiniz insan yerine koymuyorlar. Biz bunları görüyoruz arkadaşlar. Bu devran dönecek. Burayı birilerine peşkeş çektiklerinde vicdanları nasıl rahat edecek, yorumu kamuoyuna bırakıyorum” dedi.

 

 

NELER OLMUŞTU?

 

Geçen yıl 31 Mart’tan önce, satışa çıkarılan araziye dair 15 Şubat 2019 tarihinde imar planı değişikliği yapıldı. Söz konusu değişiklikle Çekmeköy Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan arazinin fonksiyonu, ‘özel eğitim alanı’ndan ‘eğitim tesis alanı’na dönüştürüldü. Çekmeköy Belediyesi, 11 Haziran 2019 tarihinde İBB’ye bir yazı yazarak, arazide ne tür okul yapılacağının belirlenmesi için düzenleme yapılmasını talep etti. Aradan geçen bir ayın ardından Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de İBB’ye bir yazı gönderdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İBB’ye yazdığı 12 Temmuz 2019 tarihli yazıda, “Bölgenin acil ihtiyaçları doğrultusunda söz konusu alanın ‘ilkokul alanı’ veya ‘ortaokul alanı’ olarak düzenlenmesi” istendi.

 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ‘NÜN TALEBİ YOK SAYILDI

 

Arazinin, ‘ilkokul alanı’ olarak düzenlenmesinin kamu yararı niteliği taşıdığı vurgulanan plan değişikliği teklifi, 12 Aralık 2019’da İBB Meclisi’ne sunuldu. Ancak AK Parti Grubu, CHP Grubu’nun muhalefetine karşın, İBB Meclisi’ndeki çoğunluğunu kullanarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebini yok saydı. AK Parti Grubu, arazinin yeniden ‘özel eğitim alanı’na alınmasını oy çokluğuyla sağladı. Bu değişiklikle Çekmeköy Belediyesi, ‘özel eğitim alanı’na alınan araziyi satma yetkisine kavuştu.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi