Ümraniye Belediye Meclisi Kasım ayı oturumlarını gerçekleştirdi. İzmir’de yaşanan ve tüm ülkeyi yasa boğan deprem için anma konuşmaları yapılırken, gündem maddelerinin oylama işlemleri de gerçekleşti.
İkinci oturumda meclis üyelerine sunulan 12 maddelik gündemde, 4, 6 ve 12’nci maddeler grupların karşılıklı atışmasına neden oldu. Sunulan 12 maddenin tamanına AK Parti ve MHP ‘Evet’ oyu verirken, CHP 4, 6, 9 ve 12’nci maddelere ‘Red’ oyu verdi. İYİ Parti ise 12’nici madde haricinde kalan tüm maddelere ‘Evet’ dedi.
Meclise sunulan raporda yer alan ve “2021 Yılı Ücret Tarifesi” başlıklı, belediye hizmetlerinden alınan ücretlere ait düzenlemeleri içeren 4’üncü maddeye CHP Grubu’ndan yoğun eleştiri geldi. Hizmet ücretlerindeki artışın, pandemi süreci ve ülkedeki ekonomik durumun göz ardı edilerek yapıldığını savunan CHP Grubu’na AK Parti’den tepki geldi.
Dördüncü madde ile ilgili konuşan İYİ Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Murat Öztekin, “Pandemi dolayısı ile birçok kişinin mali anlamda sıkıntılar yaşadığı bir dönemde bu artışların olması bizi hoşnut etmedi. Vatandaşa getireceği yük itibarı ile prensip olarak karşıyız. Plan Bütçe komisyon Başkanı İsmail Önalan bize diğer ilçelerden örnekler göstererek bizi ikna etti” diyerek maddeye ‘Evet’ oyu vereceklerini belirtti.
SACİT TERZİ: ‘BU ARTIŞLARIN SEBEBİ NEDİR?’
Yapılan ücret artışlarının çok fazla olduğunu belirten CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Sacit Terzi, “Ekim ayı meclisinde tartıştığımız performans raporlarında görülen başarısızlığı hatırlatmak isterim. Bunlar Ümraniye’de yaşayan vatandaşın hayatına direkt etki eden konu başlıklarıdır. Ümraniye’nin 37 mahallesinde hala düzgün yol, tretuvar, geniş kaldırım yok veya yenilenmeye ihtiyacı var. Sizler Ümraniye’yi merkez ve yakın çevre olarak gördüğünüz sürece biz kürsüden yol, asfalt, kaldırım, tretuvar ve yağmur suyu kanalı demeye devam edeceğiz. Ücret tarife tekliflerini incelediğimizde bazı kalemlerde çok ciddi artışlar görmekteyiz. Uzun süre devam edeceği görünen pandemiden büyük zararı ülke ekonomisi ve küçük esnafımız çekecek. Birçok esnafımız siftah yapamadan evlerine dönmektedir. Bakkal, manav, büfe ve su satışı yapan küçük iş yerleri için niçin yüzde 25 artış yaptığınızı anlamamız mümkün değildir. Sormak istiyorum. Bir bakkal, bir marketten daha mı fazla kazanıyor? İnşaat sektörü ilçemizde durma noktasına gelmişken, yapmış olduğunuz fahiş artışların sebebi, beş buçuk mahallede başlaması düşünülen inşaatlar mı?” şeklinde konuştu.
İSMAİL ÖNALAN: ‘EN UCUZ ÜMRANİYE’
CHP Grubu’nun dördüncü madde ile ilgili soru ve eleştirilerine cevap veren AK Parti Ümraniye Meclis Üyesi İsmail Önalan, “Yaptığımız komisyon toplantısında Şenol Bey’e neyin eksik neyin fazla olduğunu tek tek anlattım. Ama görüyorum ki Şenol Bey kendi grubuna açıklama yapmamış. Spor ücretleri dediler. Diğer ilçeleri inceledim. Bizim fiyatlarımızın üç-dört katı fiyat veren belediyeler var. Kadıköy ve Ataşehir Belediyesi’nin neredeyse yarısı. Ruhsat denetimde de aynı şekilde, çevre belediyelerle kıyas ettiğimizde Ümraniye Belediyesi en ucuz fiyatlara sahiptir. Zam yapmamıza rağmen diğer belediyelerin yarısına ancak yanaşabiliyoruz. İskân harçlarına baktığımızda Kadıköy ve Ataşehir bizim üç katımız. Biraz araştırsaydınız ve Şenol Bey size bilgi vermiş olsaydı şu an bunları konuşmazdık. Çevre belediyeler ile kıyaslandığında iddia ediyorum en ucuz belediyeyiz” ifadelerini kullandı.
YAVUZ SELİM TUNCER: ‘GENEL BAŞKANIMIZ HASSAS NOKTAMIZDIR’
AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, “İsmet Bey nezaketli insan. ‘CHP asfalt ve tretuvarda kaldı’ derken az bile söylemiş. Aslında 1950’lerden bugüne o kadar çok söylenecek şey var ki… Bizler siyasi partilerin temsilcileriyiz. Genel Başkanlarımız bizim hassasiyetimiz. Genel Başkanımız hakkında bir şey söylenirse burada size cevap verilir. CHP’den istirham ediyorum, genel başkanımız hakkında konuşmayın. Gelin, Ümraniye’yi konuşalım” dedi. Ümraniye Belediyesi’nin mevcut ve yapılması planlanan projelerini tek tek sayan Tuncer, “Ümraniye Belediye başkanı bu işin doktorudur. Oyuncağınız bugün itibarı ile elinizden alınmıştır. 10 bin metrekarelik otopark inşaatı yapıyoruz. 700 bin TL’lik işte hafriyat kamyonlarımıza 3 milyona yakın ceza kesildi. Ekrem Bey ne yapıyor? 39 ilçeye kreş projesi yapıyor. Amenna… Ama her bir kreş 140 metrekare” diye konuştu.
ALİ KILIÇ: ‘BETONA DEĞİL EĞİTİME YATIRIM YAPIYORUZ’
AK Partili Yavuz Selim Tuncer’e cevap veren CHP Ümraniye Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, “Benim Sayın Cumhurbaşkanı’na kırıcı bir şey söylemem haddime değildir. ‘Yanlış yönlendirilmiş olabileceğini’ söyledik. Bizim Ümraniye ücret tarifesini başka bir ilçe ile kıyaslamamız yanlış olur. Ümraniye’nin gelirleri ile Sancaktepe’nin gelirlerini bir tutmak yanlıştır. Pandemi yüzünden 2020 yılı gerçekten zor bir yıl oldu. Belediyemiz için de öyle. Artışlar biraz daha aşağıda tutulabilirdi. Faaliyet sunumlarını biz burada çok izledik. 2017 yılında Emniyet Binası projesi vardı. Yapılamadı. Olabilir. Siz her şeyi dört dörtlük yapıyorsunuz, öyle diyorsunuz ya… 19-20 ay oldu, canlı yayın yapacağız dedik yapamadık. İBB’nin yapacağı kreşleri; Betona değil eğitime yatırım yaparak iyi nesiller yetiştirmek için bir başlangıç olarak görüyoruz” diye konuştu.
BATUR: ‘ÜMRANİYE HALKI SANDIKTA CEVAP VERİR’
Gündemin 6’ncı maddesinin CHP tarafından reddedilmesi sonrası söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, “Altıncı maddede üç komisyon başkanının imzasını görüyoruz. Dünden bugüne ne oldu? Diyanet İşleri Başkanlığımızın başlatmış olduğu ve ciddi gördüğümüz bir hizmettir. Ümraniye Belediyesi her zaman vatandaşının beklediği hizmetleri yerine getirmek için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak proje kapsamında gereğini yapar. Ümraniye halkının her seçim döneminde olduğu gibi bunun değerlendirmesini yapacağına inanıyorum” dedi.
FİLİZ ÖZTÜRK ÇELİK: ‘KANUNLAR HİÇE SAYILIYOR’
Günremin 9’uncu maddesi hakkında konuşan CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, “Sadece Ümraniye’deki üç millet bahçesini kapsayan bir yönetmelik, Ümraniye Belediyesi bunu getirdi önümüze. Teknik olarak bu önümüze nasıl geldi, inanamıyorum. Her millet bahçesi kendi yönetmeliğe mi sahip olacak? Eğer Ümraniye Belediyesi bu yanlıştan dönmezse yine tarihi bir olaya imza atacak. Millet Bahçeleri, 2018 yılında hayatımıza giren yeni bir kavram. Zaten bütün ülkedeki tüm Millet Bahçelerini kapsayan bir yönetmelik varken, Ümraniye’deki üç adet Millet Bahçesi için özel yönetmelik hazırlama ihtiyacı nereden doğmuştur? ‘Ümraniye Belediyesi yönetilemiyor’ derken bunu kast ediyoruz. Kurumsal anlamda belediyemiz çok fazla zarar görmüştür. Geçmiş dönemlerde kurumsal yapı, teknik hatalı işler yapıp önümüze getirmezdi. Bu, asla hata yapılmaması gereken bir konu. Tüm hukukçuların bilmesi gereken bir konu. Başkan, yönetmeliğin de üstünde, kanunlar hiyeraşisine tamamen aykırı. Burada ne yapılmak istendiğini dinlemek isterim” sözlerini kullandı.
ÖZTEKİN: ‘DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAMALIYIZ’
Gündemin 12. Maddesinde yer alan ve Çakmak Mahallesi’ndeki olimpik havuz yapılması planlanan araziye dair konuşan İYİ Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Murat Öztekin, “15 dönümlük bir yer ve burada olimpik havuz yapılacak. Çok güzel olacağını düşünüyoruz. Ama ülkemizde deprem gibi bir gerçek var. İzmir depremiyle bunu bir kez daha yaşadık. İnsanların sığınacağı, nefes alacağı alanların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Çakmak Mahallesi’ndeki 15 dönümlük araziyi ele alırsak burası açık alan bir spor tesisi. Dolayısıyla insanların olası bir depremde sığınacağı alan olarak görüyoruz biz burayı” dedi.
BULUT: ‘BARINMA ALANI OLARAK KULLANILABİLİR’
Yapılması planlanan tesisin deprem gibi bir durumda kapalı alanlarının barınma alanı olarak kullanılabileceğini belirten MHP Ümraniye Meclis Üyesi Ali İlker Bulut ise “Toplanma alanı konusu çok konuşuluyor. Her açık alan toplanma alanı olarak kullanılabilir. Deprem sonrasında kullanılabilecek hasar görmemiş kapalı alanlar da barınma alanı olarak kullanılabilir” açıklamasını yaptı.
KILIÇ: ‘SARSINTI OLDU MU KAÇACAK YER ARIYORSUNUZ’
Gündemin 12’nci maddesine neden ‘Red’ oyu verdiklerini açıklayan CHP Ümraniye Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, “Bina sallandığı zaman, tüm teknik terimleri unutup “Allah” deyip boş alanlara kaçıyorsunuz. Bu tip yerlerin deprem ve özel durumlar için ayrılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bu maddeye ‘Red’ vereceğiz” dedi.
BATUR: ‘ŞEHİR HASTANELERİ DE SİSMİK İZOLATÖRLER İLE YAPILDI’
AK Parti Ümraniye Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, 12’nci gündem maddesinde yer alan arazi üzerindeki proje hakkında “Gerçekten, burası mülkiyeti bulunmayan bir alan idi ve davası yıllarca devam etti. Burada güzel bir hizmet yapılacak. Teknik olarak depremden etkilenme gibi bir durum yok. Altını çiziyorum. Yüksek İnşaat Mühendisi ve yüksek lisansını Sismik İzolasyon alanında yapmış biri olarak söylüyorum. Sismik izolasyon demişken, bir parantez açacağım. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemize son dönemlerde kazandırmış olduğu Şehir Hastaneleri’nin tamamı, sismik izolatörler kullanılarak yapılmıştır” açıklamasını yaptı.