İstanbul Gündemi

‘İBB DEPREM BÜTÇESİNİ YÜZDE 65 KÜÇÜLTTÜ!’

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
6 Kasım 2020 Cuma 10:51

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ilk toplantısında İzmir’de yaşanan depremden dolayı muhalefet partisinin eleştirilerinin hakkaniyete uymadığını söyleyerek tepki gösteren Ak Partili İBB Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, 99 depreminden sonra hiçbir şey yapılmadığına dair eleştirilerin haksızlık olduğunu, depremden en çok bahseden İBB Başkanının deprem bütçesini yüzde 65 küçülttüğünü söyledi.

 

“İBB DEPREM BÜTÇESİNİ YÜZDE 65 KÜÇÜLTTÜ”

Beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili önlem alması gereken ve asıl inisiyatif sahibi olan İBB’nin 1,5 yıllık görev sürecinde, otellerde yemeli içmeli programlar ve çalıştay yapmanın dışında bir çalışma yapılmadığını gördüklerinin altını çizen Kaynar, “Bizim için artık konuşma dönemi bitti iş yapma zamanı geldi. CHP açısından ise konuşma dönemi devam ediyor hatta yeni başladı” diyerek, İBB’nin mevcut deprem bütçesini yüzde 65 küçülttüğünü ifade ederek, “Depremin en çok lafını eden Belediye Başkanı deprem bütçesini küçültüyor” dedi.

 

1999 yılında İstanbul’da yaşanan depremde devletin bile deprem bölgelerine 3 günde girebildiğini, yaşanan keşmekeşliği ve çaresizliği herkesin gördüğünü söyleyen Kaynar, “Her şey mükemmel demiyoruz ama o günden bugüne devletimizin aldığı önlemleri, olaylara müdahale hızını ve ne kadar büyük aşamalar kaydedildiği konusundaki hakkını teslim etmek gerekir” diyerek devam etti.

 

“DEVLET TÜM KAMU KURUMLARINI YENİLEDİ, ELDEN GEÇİRDİ”

 

“99 depreminden sonra hiçbir şey yapılmadı” eleştirilerini kabul etmediğini belirten Ak Partili Muhammet Kaynar, o günden bu güne devletin hemen hemen tüm kamu kurumlarını yenilediğini, viyadükleri, köprüleri elden geçirdiğini, yıkılıp yapılması gerekenleri yaptığını, tahliye etmesi gerekenleri ise tahliye ettiğini belirterek, geriye bir tek vatandaşın binalarını yenilemesinin kaldığını belirtti.

 

 

“VATANDAŞLARIN BİLGİ VE İSTEK EKSİKLİĞİ VAR”

 

Vatandaşların binasını yıkıp yapması için, devletin gerekli yasal düzenlemeleri yaptığının altını da çizen Kaynar, “Devletimiz hem kendisinin hem de belediyelerin alması gereken harçlardan ve vergilerden feragat etti. Binasını yıkıp yenileyen vatandaşa faizsiz kredi imkânı sundu. Kira yardımı yapıyor, yıkma ve yenileme ile ilgili teşviklerini her gün biraz daha arttırıyor. Ne yazık ki hepimizin olduğu gibi bu konuyla ilgili vatandaşımızın bilgi ve istek eksikliği var” diyerek devam etti.

 

Kentsel dönüşümle ilgili en büyük sıkıntının malikler arası anlaşmazlık olduğunu söyleyen Muhammet Kaynar, yıkım işleminde çok fazla sorun yaşanmazken, malikler arası anlaşmazlıklardan ötürü yapım sürecinin uzadığını belirterek, çoğunluğun sağlanması konusunda çıkan yasal düzenlemelerin yapıldığı sürecin ise mülkiyet hakkına müdahale olarak değerlendirildiğini ve eylemler yapıldığını hatırlattı. Uzlaşı için yasal düzenlemelerin şart olduğunu ifade eden Kaynar, kolaylaştırıcı çözümlerin de vatandaşa anlatılması gerektiğine inandığını belirterek devam etti.

 

“99’UN ZEYTİNBURNU’SU İLE BUGÜNÜN ZEYTİNBURNUSUNU DEĞERLENDİREBİLİR MİSİNİZ?”

CHP’li Meclis üyelerinin geçmiş dönemle ilgili sürekli olumsuz ve suçlayıcı tavır sergilediğini ifade ederek, CHP’li Eyüp Cankurtaran’ın geçen 20 yılda Zeytinburnu’nda hiç bir şey yapılmadığına dair eleştirilerine dikkat çeken Muhammet Kaynar, ”Aynı arkadaş aynı cümle içerisinde hem Zeytinburnu’nun gecekondu bölgesi olduğunu, hem o dönemde belediyede görevli olduğunu, hem de o zamanlar tapu işlemleriyle uğraştığını söylüyor ama devamında 20 yılda Murat Aydın hiçbir şey yapmadı diyor” ifadeleriyle, “99’un Zeytinburnu’su ile bu günü değerlendirebilir misiniz?” diye sordu.

 

“Yapılan bunca hizmeti nasıl inkâr edersiniz” diyerek tepki gösteren Kaynar, Zeytinburnu’nun ilçe Belediyesi ölçeğinde gerçekten büyük hizmetler yaptığını ve İstanbul’un nadide ilçelerinden biri haline geldiğini söyleyerek, “Biz her şey çok güzel oldu demiyoruz ama 99’la 2020 arasındaki farkını da görün” dedi.

 

Gecekondu ilçesi olarak anılan Zeytinburnu’na hiçbir şey yapılmadığını söylemenin büyük haksızlık olduğunu belirten Muhammet Kaynar, “Artık geçmiş dönemi bırakalım ve yeni dönemde eski dönemin hesaplaşmasını yapmayalım. Bunun hiç kimseye bir faydası yok” diyerek devam etti.

 

“REZERV KONUT ALANI, TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMADIR”

 

Kentsel dönüşüm meselesinin kısır çekişmelere kurban edilecek bir konu olmadığının altını çizen Muhammet Kaynar, vatandaşların dönüşümle ilgili her türlü teşvikten yararlanması için Zeytinburnu Belediyesi’nin canla başla çalıştığını, Başkan Ömer Arısoy’un göreve geldiği ilk günden itibaren tıkanan dönüşümle ilgili çözümleri hayata geçirdiğini, belediyenin yıktığı alanlarla ilgili çalışmaları yaptığını, kendiliğinden yıkılan alanlarla ilgili de başarılı bir sürece imza attığını söyleyerek, “Başkanımızın Millet Bahçesi yanına projelendirilen gelir getirici konut projesini iptal ettirip, vatandaşların dönüşümle ilgili kullanacağı rezerv konut alanının inşasıyla ilgili yaptığı çalışma, Türkiye’ye örnek bir çalışmadır” dedi.

 

Başkan Arısoy’un, inisiyatif kullanarak Zeytinburnu’ndaki dönüşümle ilgili çalışmalarını taktir etmek yerine hiçbir şey yapılmıyor demenin haklı ve vicdani bir eleştiri olmadığının altını çizerek konuşmasını tamamlayan Kaynar, “Tabii ki bir araya gelerek, devlet ne yapıyor, ne planlıyor konuşalım, detaylandıralım ama kuru laf söylemekle kalmayıp eylemle de taçlandıralım. CHP’li arkadaşlarımızın artık sadece eleştirme ve muhalefet etme değil, icraat sorumlulukları da var, çünkü artık İBB’yi kendileri yönetiyorlar. Depremle ilgili çalışmalar İBB’nin inisiyatifinde yürütülmesi gereken çalışmalardır ve İBB’nin bugüne kadar çalıştay yapmaktan öte hiçbir şey yapmadığını, yapmaya yönelik bir niyetinin olduğunu da görmedik” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi