İstanbul Gündemi

İBB GÜNDEMİNDE DE DEPREM VARDI!

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
16 Kasım 2020 Pazartesi 17:49

Kasım ayı ilk toplantısında gündem dışı söz alarak, değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı, Marmara Bölgesi‘nde minimum 7 ila 7,4 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ve 2019‘da yapılan İstanbul Deprem Çalıştayı Sonuç Raporu‘nda da konuyla ilgili geniş bilgilerin yer aldığını belirtti.

 

Söz konusu raporda İstanbul‘da, 1 milyon 166 bin binadan 194 bininde orta ve ağır, 48 bin binada ağır ve çok ağır hasar meydana gelebileceğinin ifade edildiğini de belirten Sarı, “1999 yılında depremde bugünkü gibi organize toplanma alanları mevcut değildi. Yaşanan deprem anında evinden çıkabilenler büyük bir panikle sokaklara çıkarak beklemeye başlamış, araçları olanlar hızla bölgeden uzaklaşmaya çalışmışlardır. Bölgeden araçları ile uzaklaşmak isteyenlerin yoğunluğu sebebiyle ana yollar tıkanmış, lojistik destek de aksaklıklar yaşanmıştır. Bunun için kenttaşların toplanma yerlerine nasıl ulaşılacağına yönelik akıllı telefon aplikasyonu yapılması önem arz etmektedir. Tüm bu tedbirleri hayata geçirmek için İstanbul‘da bir iş günü deprem tatbikat günü olarak ilan edilmeli ve her 3 ayda bir kez tekrarlanmalıdır.” dedi.

 

”İZMİR BELEDİYESİ ENKAZIN ALTINDA KALDI”

 

AK Parti Meclis Üyesi Kadem Ekşi, İzmir’de yaşanan deprem de İzmir Belediyesi’nin de enkaz altında kaldığını söyleyerek, 30 yıldır riskli alanlarda yükselen binaları gören yerel yönetimin kulaklarını tıkadığını söyledi.

 

İstanbul içinde durumun çok farklı olmadığını söyleyen Ekşi,  1 milyon 200 konut varlığı olduğunu, bunlardan 150 bin tanesinin riskli olduğunu konuyla ilgili arkadaşlarının kendilerine söylediğini ifade ederek, “ Bu binaların 50 bin adedinin de toptan göçme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu söylendi. Biz İstanbul’da çok önemli işler yaptık. Okul, hastane, yurt, sosyal hizmet alanları, köprüler, bunları ayağa kaldırdık. Ama yeter mi tabi ki yetmez. Atmamız gereken çok adım var. Ve bu adımları mutlaka atmamız gerekiyor' diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

“20 YILDA 7 KERE İMAR AFFI ÇIKARAN SİZ”

 

CHP’li Beşiktaş Meclis Üyesi İnan Güney, İzmir depremi ile ilgili yapılan konuşmalarda İstanbul ve İzmir belediyelerine bir teşekkür dahi edilmeyişinden büyük üzüntü duyduğunu söyleyerek, “Deprem ile ilgili ne yapılmaması gerekiyor dersek AK Parti‘nin 25 yıllık belediyeciliğine bakarsak, yapılmaması gerekenleri görürüz.”  dedi.

 

Güney, “25 yıldır 30 milyar deprem vergisi toplayan siz. 20 yılda 7 kere imar affı çıkaran siz. İBB’nin bin 200 iştirak binasını 25 yıldır sağlamlık testine tabi tutmayan siz. Deprem bütçesi olarak 25 yıldır müdürlüğe sadece personel maaşı aktaran siz. Toplanma alanlarını yok edip İstanbul’un bazı ilçelerini toplanma alanlarından mahrum bırakan siz. Yoksul halkı askıda ekmeğe muhtaç bırakan siz. Deprem riski olan binada oturmayın dediğiniz halka geriye dönük 25 yıldır hiçbir deprem hazırlığı yapmayan siz. 25 yıldır kentsel dönüşüm deprem hazırlığı diye rantı yüksek bölgelere odaklanıp müteahhitlerine pazar açan, Sulukule, Tarlabaşı, Ayazmayı yandaş firmalara peşkeş çeken siz. 25 yıldır 790 bin adet 2000 yılı öncesi yapılan binaları kontrol etmeyen siz. Hala çocuk parklarını imara açan siz. ‘Koca Yusuf‘ diyerek, milyon Eurolar vererek hiçbir işe yaramayacağını bile bile itfaiyeye alan siz. Şimdi deprem ile ilgili ne yapılmaması gerekiyor dersek AK Parti‘nin 25 yıllık belediyeciliğine bakarsak, yapılmaması gerekenleri görürüz” diyerek tepki gösterdi.

 

 

“AK PARTİ OLARAK 1999 DEPREMİNDEN ÇOK DERSLER ÇIKARTTIK”

 

Tarafların birbirine laf atmaya başladığı deprem tartışmasında, Meclis Başkan Vekili Zeynel Abidin Okul konunun siyasallaşmasının yanlış olduğunu bu konuda hassas davranılması gerektiğini söyleyerek, Ak Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş’a söz verdi.

 

Ak Parti olarak 1999 depreminden çok dersler çıkarttıklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Gökkuş, ‘Deprem vergileri ne oldu?’ sorusuna yetkililerin defalarca cevap verdiğini söyleyerek, “Yollar, köprüler, hastaneler yapıldı. 1999 depreminden sonra İstanbul’daki tüm belediye binaları yenilendi” dedi.

 

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisiyle depremle ilgili İBB Meclisine 4 madde sunulacağını belirterek, maddelerden birinin İstanbul Deprem Konseyi hakkında olduğunu belirtti.

 

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi