İstanbul Gündemi

Mülteci meselesi hakkındaki gerçekler nedir? Cumhur İttifakı mı haklı, Millet İttifakı mı? Peki gerçekten Suriyeliler ülkelerine gönderilebilir mi?

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
23 Mayıs 2023 Salı 22:46

Mülteci meselesi hakkındaki gerçekler nedir? Peki gerçekten Suriyeliler ülkelerine gönderilebilir mi?

CENEVRE SÖZLEŞMESİ MÜLTECİLER İÇİN NE DİYOR?

Teyit.org'un analiz haberine göre, Hem iç hukuktaki yasal düzenlemeler hem de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, mültecilerin zulüm riski olan, savaş, kriz, kötü muamele ve işkencenin olduğu ülkelere geri gönderilmemesini öngörüyor. Türkiye’nin tarafı olduğu 1951 Cenevre Sözleşmesi’nin 33. maddesi mültecilerin yaşamlarını tehdit altında olduğu yerle zorla geri gönderilemeyeceğini belirtiyor.

YETKİLİLER BU DURUMA NE DEDİ?

Teyit’in ulaştığı İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, mültecilerin ülkelerine belirli şartlar sağlanmadıkça gönderilemeyeceğini söyledi. Mülteciler Derneği’nden hukukçu Gülnihal Pezük de, Türkiye’nin 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne taraf olması nedeniyle geri göndermeme ilkesinin Suriyeliler için geçerli olduğunu aktarıyor:  “Bunun en temelinde yer alan ilke “yaşam hakkı.” Sığınmacıların geri gönderilmesi için döneceği ülkede yaşam hakkının ihlal edilme riskinin olmaması gerekiyor. Bu konudaki en temel ilke de sığınmacıların yaşamlarını tehdit edecek yerlere (zorla) “geri gönderilmemesi” ilkesi. Yani burada mesele sığınanların statüsünden ziyade yaşam hakkının olası ihlali.”

SİYASİLER MÜLTECİLER İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Özellikle Suriye’de yaşanan istikrarsızlık ve iç savaş Türkiye’ye yoğun mülteci göçüne neden oldu. Suriyelileri ise Ortadoğu’daki bazı ülkeler takip etti. Peki, Cumhur İttifakı’ndan Millet İttifakı’na kadar Türk siyasi kamuoyu bu konu hakkında ne diyor?

ÜLKELERİNE DÖNMELERİ OLASILIĞI NE KADAR GERÇEKÇİ?

14 Mayıs seçimlerinde mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi konusu siyasetin ana gündem maddesi olmuştu. 2. tura kalan cumhurbaşkanı seçimlerinde de hem Millet İttifakı hem de Cumhur İttifakı mülteciler konusuna fazlasıyla önem veriyor. Peki gerçekten bu denli büyük bir göç hareketi geri döndürülebilir mi? Mültecilerin ülkelerine dönmeleri olasılığı ne kadar gerçekçi?

İKTİDARDAN YEŞİL IŞIK!

Mevcut iktidar daha önce de Suriyelileri göndermeyeceklerini söylüyordu. Ancak mevcut siyasi konjektör  ve spekülatif tartışmaların yoğunlaştığı dönemde iktidar da mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine gönderileceğini ifade ediyor.

MUHALEFETİN DÜŞÜNCESİ NEDİR?

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Suriyelileri ülkelerine geri görme konusunu bir süredir dile getiriyor. Her ne kadar Gelecek Partisi bu konuya mesafeli dursa da ittifakın diğer paydaşları Suriyelilerin mümkün olan en kısa sürede iç hukuka ve uluslararası hukuka uygun olarak gönderilmesini istiyor.

ZAFER PARTİSİ’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

2021 yılında kurulan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın en büyük vaadi Suriyelileri ülkelerine geri göndermek. Özdağ, Suriyelileri “gerekli şartlar sağlandığında” uluslararası hukuka uygun ve insan onuruna yakışır şekilde gönderebileceklerini savunuyor.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi