İstanbul Gündemi

Tayvan´dan Türkiye çıkartması

Player yükleniyor...
Haberler / Güncel
24 Nisan 2016 Pazar 16:19

Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi´nde başlayan Türkiye´nin en büyük otomotiv yan sanayi fuarı Automechanika İstanbul 2016´da Tayvan´ın lider markaları Türk otomotiv sanayi ile buluştu.

Uluslar arası Otomotiv yedek parça, ekipmanları ve servis tedarikçileri fuarı Automechanika İstanbul, 10.kez kapılarını açtı. ?Türkiye ve Tayvan arasında giderek güçlenen yoğun ticari ve kültürel bağların sonucu olarak, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, her yıl artan büyümeyle adım adım Türkiye pazarına giriyor. Ülkeler arasındaki ilişki geliştikçe bu büyümenin önümüzdeki birkaç yıl içinde ivme kazanması beklenmektedir. Dolayısıyla, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, ülkedeki diğer güçlü sektörlerle sinerji kurarak yeni ürünler yaratmaya odaklanması ve uzmanlığı sayesinde dünya piyasalarında sürdürülebilir büyüme yakalayabilmiştir. Tayvan, özellikle, satış sonrası ürün ve çözümlerde, özellikle de otomobil kazalarından sonra ihtiyaç duyulan yedek parçalarda güçlüdür. Sanayi ayrıca Tayvan´ın son derece gelişmiş elektronik sektöründen faydalanarak, yeni sayılabilecek bir alan olan telematik´i geliştirmektedir.

Esnek üretim sistemi

Birkaç on yılın sonunda, Tayvan otomotiv yedek parça sektörü, farklı ürünlerden az sayıda üretme becerisi ile birlikte hatırı sayılır bir ürün geliştirme kapasitesi kazanmıştır. Özellikle lamba, far, tampon, kauçuk ve plastik parça üretimine odaklanan birçok üretici, küresel satış sonrası malzeme tedarikinin yüzde 80 ila yüzde 90´ını oluşturan satış sonrası pazarı için üretim yapmaktadır. Tayvan, çarpışmalı araba kazalarında en çok zarar gören parçalar, metal plakalar ve arka aynalarda dünya pazarının yüzde 90´ına hakimdir. Dahası, Tayvan, kalıp üretim teknolojisinin yanında kalıp kalitesi ve üretim miktarında da dünyada bir numaradır. İç piyasa boyutunun küçük olması birçok yerel üreticiyi, Tayvanlı şirketlerin OEM ve entegre devre sektörlerine bile girdiği küresel rekabete itmiştir.  Üreticilerin büyük bir çoğunluğu, kısmi işlem otomasyonunu benimsemiş ve her tür ürünün uluslararası kalite standartlarını karşılayan küçük partilerde üretimini mümkün kılan esnek üretim sistemlerini (FMS) geliştirmiştir.

Orjinal ekipmanlar

Tayvan, komple otomobil parça tedarik zincirine sahiptir. Firmaların çoğunu, son derece entegre bir tedarik ağı yaratmış küçük ve orta ölçekli kuruluşlar oluşturmaktadır. Sanayi merkez-uydu sistemleri ile ve merkez ve uydu fabrikaları arasındaki kusursuz işbirliğiyle yaygın bir şekilde hizmet vermektedir. Adanın dört bir yanına yayılan kümelerden oluşan geniş bir ağ ile güçlenen bu sistem, üretim esnekliği, farklı ürün yelpazesi ve düşük üretim maliyetlerini mümkün kılar. Tayvan´da halihazırda 2.800 otomobil parçası ve aksesuarı üreticisi vardır. Bunlardan 300 tanesi orijinal ekipman sağlamaktadır. Telematik; hayatı kolaylaştırma, trafik bilgisi, iletişim, eğlence, güvenlik ve alım satım gibi ihtiyaçları karşılamak için telekomünikasyon, bilişim ve otomotiv elektroniklerinin entegre edilmesidir. Bu gelecek vaat eden yeni sektör, Tayvan´da devletin trafik kontrolünü daha etkin kılma planında büyük rol oynayan Akıllı Ulaşım Sistemi ile (ITS) bağlantılıdır.

Akıllı araç çağı

Tayvan´ın rakipsiz bilgi ve iletişim teknolojileri (BIT) referansları, interaktif otomobil sistemlerindeki yenilikler otomobil parçalarının geliştirilmesinde büyük rol oynamaya devam etmekte, bu da geleneksel otomobil parçası üreticileri ile akıllı araç çağı işletmelerini farklılaştırmak için fırsat kollayan elektronik ve bilgisayar teknolojisi devleri arasındaki işbirliğini artırmaktadır. Tayvan, araba kazalarında en çok zarar gören parçalardan sonra lamba ve otomobil metal levhalarında da dünyada bir numara olsa da, elektronik sektöründeki inanılmaz Ar-Ge kapasiteleri sayesinde, geleneksel GPS sistemlerinden TFT ekranları, Önden Çarpmaya Karşı Uyarı Sistemleri, CMOS kameralar, Motor Kontrol Birimleri (ECU), Kişisel Navigasyon Cihazları (PND) veya baş üstü göstergelerine (HUD) kadar her türlü telematik cihazı geliştirerek, küresel piyasadaki etkinliğini hissettirmektedir. 2016 yılında yeni arabaların yaklaşık yüzde 90´ının kablosuz iletişim ekipmanı veya V2V (araçtan araca) iletişim cihazlarıyla donatılması beklenmektedir ve Tayvan, güçlü devlet desteği, üreticiler ve araştırma enstitüleri arasındaki işbirliği sayesinde çoktan bu yönde çalışmalarına başlamıştır.

Türkiye pazarı büyüyor

Tayvan Ulaşım Araçları Üreticileri Derneği´nin istatistiklerine göre, Tayvan´ın 2015 yılında otomobil bileşenleri sanayisindeki toplam üretimi 2014 yılına kıyasla yaklaşık %3 oranında artarak 6,7 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ve Tayvan arasındaki güçlenen bağlar geçen yıl Türkiye´ye olan  ihracata 1,5 milyar dolar katkıda bulunmuştur. İhracat genel olarak makine, elektronik, elektrikli cihazlar ve aletler, tekstil, ana metal, plastik ve kauçuk alanlarında gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye´ye oto parça ihracatı neredeyse 64 milyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Türkiye´nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 18. ülke konumuna yükselmiştir. Tayvanlı ihracatçılar arasında, Türkiye´ye ihracattan en büyük payı alanlar takım tezgahı üreticileri olsa da, iki ülke arasında ticaret hacminin büyümesi için pek çok alan olması otomotiv yedek parça tedarikçilerine, Türkiye´de  satışlarını arttırmaya devam ettirmeleri için harika fırsatlar sunar.

Tayvan en yenilikçi ülke

Ziyaretçiler, 7. Hall B-145´te yer alan ?Taiwan Excellence Pavilyonu´nda´, Tayvan Ekonomi Bakanlığından ödül almış 11 markanın ürünlerini tanıma fırsatı buldu. Tayvan Ekonomi Bakanlığı´nın desteklediği, Tayvan Dış Ticaret Barosu´nun organize ettiği ve Tayvan Dış Ticaret Gelişim Konseyi´nin (TAITRA) yürüttüğü ?Taiwan Excellence Pavilyonu´ fuar katılımcılarını ve ziyaretçilerini son teknolojili ürünlerle karşıladı.Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Ankara Ekonomi Bölümü Direktörü Mr. Juan-Pai Fan açılış konuşmasını yaptı. Tayvan ile Türkiye arasında gelişen ticari ilişkilerden son derece memnun olduğunu dile getiren Fan, Automechanika İstanbul 2016´da yer almanın, bu sektörde iş yapacaklar için önemini vurguladı. Katılımcılara Tayvan otomotiv endüstrisi ile ilgili bir projeksiyon çizen Juan-Pai Fan, Tayvan´ın, Türkiye pazarına verdiği önemi dile getirdi. Bloomberg´in ?En Yenilikçi Ülkeler 2014´ araştırmasından alıntılar yapan Fan,´´Tayvan dünyanın en yenilikçi 10 ülkesi arasında yer almayı başarırken, yüksek teknolojili üretim yapan markaların yoğunluğu açısından da dünyada 2.sıraya yerleşmiştir. Bu özelliğiyle Tayvan global otomotiv yan sanayi pazarında vazgeçilmez bir yere sahiptir´´ dedi.

Batı ile Asya arasında köprü

Çok önemli ticari hacim rakamlarına dikkat çeken Fan, ´´Tayvan Ulaşım Araçları Üreticileri Derneği´nin istatistiklerine göre, Tayvan´ın 2015 yılında otomobil bileşenleri sanayisindeki toplam üretimi 2014 yılına kıyasla yaklaşık %3.3 oranında artarak 6,7 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ve Tayvan arasındaki güçlenen bağlar geçen yıl Türkiye´ye olan ihracata 1,5 milyar dolar katkıda bulunmuştur. İhracat genel olarak makine, elektronik, elektrikli cihazlar ve aletler, tekstil, ana metal, plastik ve kauçuk alanlarında gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye´ye oto parça ihracatı neredeyse 64 milyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Türkiye´nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 18.

Ülke konumuna yükselmiştir.´´ diyerek ticari ilişkilerin 2106´da daha da gelişmesini umduğunu sözlerine ekledi. Çin, Japonya ve Amerika üçgeninin tam ortasında bulunan Tayvan´ın, Batı ile Asya arasındaki ticari köprü niteliği sayesinde farklı iş kültürlerinden beslenerek her geçen gün bilgi birikimini artırdığını söyleyen Fan, bu sayede Tayvan´ın stratejik bir ticari ortak olduğuyla sözlerini tamamladı. Fuardaki standa ek olarak Tayvan´ın yedek parça sektöründeki lider sesi Depo, Kenda, E-lead ve Transcend Information ?ın ürünleri ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Tayvan´ın ürünleri Automechanika İstanbul 2016´ya damga vurdu.

Kenda görücüye çıktı

Depo Auto Parts adına sunum yapan İlkerler Otomotiv Satın Alma ve İş Geliştirme Müdürü Mete Ethem Doğan, ?Dünyanın Lider Oto Farları; Mükemmel Aydınlatma, Kusursuz Güvenlik´ sloganıyla Depo firması ve aydınlatma ürünleriyle ilgili bilgiler verdi. Dünyanın lider otomotiv aftermarket markası Depo Auto Parts´ın yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı yeni ürünleri katılımcıların beğenisini toplarken, özellikle piyasaya yeni sürülen ön farlar dikkat çekti. İkinci marka sunumu aşamasında Kenda Lastikleri görücüye çıktı. Köprülas Otomotiv Genel Müdürü Mustafa Pekgöz´ün yaptığı ?Lastiklerde Sürdürülebilir Teknoloji´ sunumunda Kenda Lastikleri´nin yüksek performans ürünü KR32 hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Düşük yakıt ekonomisi ve çevreci özellikleri ile KR32 sürüş performansına etkisi ve tutuşa faydası ile öne çıktı. Her çeşit zeminde güvenli sürüş yeteneği sağlayan Taiwan Excellence ödüllü KR50 de oldukça başarısı ile öne çıktı.

Güvenlik için ideal çözümler

Navigasyon ve araç içi aksesuarlarının lider markası E-Lead Electronics Satış Müdürü Allen Chang yaptığı sunumda, donanım, yazılım ve aplikasyonları bir araya getiren dünyanın ilk Smart HUD2 (Head-Up-Display) ürünlerini öne çıkardı. Yüksek çözünürlük özellikleri,11 inç ekranı ile sürücüye açık bir görüş sağlayan inovatif araç içi ekipmanlarıyla E-Lead Electronics katılımcılara yeni perspektifler sundu. Basın toplantısındaki son sunum Transcend Information´ındı. Empa Elektronik Saha Uygulama Mühendisi Onur Acar´ın yaptığı sunumun konusu ?Otomotiv elektroniği için Transcend araç içi video kaydedici ve endüstriyel hafıza kartı ürünleri´ olurken, sürüş ve yol güvenliği konusunda en ideal çözümleri sunan Drive-Pro 520´nın hem kalitesi hem de yenilikçi çözümleri vurgulandı. Sürücü ve yolcuya sürüş güvenliği konusunda en mükemmel korumayı sağlayan çift lensli video kaydedici Drive-Pro 520 ürünü tanıtıldı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi