İstanbul Gündemi

ÜMRANİYE MECLİSİ'NDE ‘SATARIM – SATTIRMAM’ TARTIŞMASI!

Player yükleniyor...
Haberler / Politika
11 Eylül 2020 Cuma 14:30

Meclisin ilk oturumunda görüşülen 2B konularının ardından ikinci oturumda Ümraniye Belediyesi’nin Meclis’e gönderdiği altı maddelik gündemin okunması ve oylamaları yapıldı.

 

Gündemin birinci maddesinde yer alan Yukarı Dudullu Mahallesi’ndeki TEDAŞ lehine trafo irtifak hakkını içeren hukuk komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi.

 

ŞENOL BERK: ‘NEYE GÖRE SERMAYE ARTIRIMI?’

 

İkinci maddede yer alan Sermaye Artırımı raporu ise karşılıklı tartışmalara neden oldu. Raporun okunmasının ardından söz alan CHP Ümraniye Belediye Meclis üyesi Şenol Berk grup olarak bu karara katılmadıklarını şu sözlerle belirtti: “Burada bir sermaye artırımı var, bir işlem yapılıyor. Dokümanlar gelir, bakılır, sermaye artırımı gerekli ise oy birliği ile geçer. Şirketin borcu var mı yok mu bunlara bakılmaksızın önümüze getiriyorlar. Neye göre sermaye artırımı? Onun için bu karara grup olarak katılmayacağımızı bildiriyoruz.”

 

HÜSEYİN AKIN KARAKÖSE: ‘NEDEN MALIMIZI SATARAK BORÇ ÖDÜYORUZ?’

 

Gündemde yer alan üçüncü maddenin raporunda geçen Atatürk Mahallesi’ndeki okul arsasının satışına da CHP ve İyi Partili üyeler karşı çıktı. Söz konusu arsa satışı ile ilgili belediyenin borçlanma raporlarının kendileri ile paylaşılmadığını belirten CHP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Hüseyin akın Karaköse, “Belediyemizin malını borcuna karşılık veriyoruz fakat belediyenin ne kadar borcu var bir mizan istediğimizde bize verilmiyor. Personel AŞ’nin ne kadar borcu var bize sunacaksınız ki biz de bakacağız. Bize yeteri bilgi verilmediği için bu karara katılmıyoruz. Borç ödemek üzere malımızı satıyoruz. Zaten daha önceki planlarda çıktığı gibi kaymakamlık milli eğitim müdürlüğü, ilçe emniyet müdürlüğünün yeri yapılıyor oraya taşınacak. Orası zaten boşalacak. Bizim burada onayladığımız bütçede sigorta giderleri, işçi maaşları bunun içinde varken, ekstradan neden malımızı satarak borç ödüyoruz? Sıkıntı burada. Biz CHP Grubu olarak bu önergeye red vereceğiz” şeklinde konuştu.

 

ALİ KILIÇ: ‘ÜMRANİYE BELEDİYESİ BORÇ BATAĞINDA MI’

 

CHP Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, Ümraniye Belediyesi’nin sıfır borç ile görevi devraldığını fakat bir buçuk yılda 100 milyon TL borçlandığını belirtip “13 Mart 2019 tarihli bir yazıya istinaden bu kararı getiriyoruz. Baktığımızda 2014-2019 döneminde Ümraniye Belediyesi’nin yüzde 98 borçsuzluğuyla ilgili bilgimiz var. Bir buçuk yıllık süreçte Ümraniye Belediyesi 100 milyon TL’lik bir borçlanma gerçekleştirdi. 20 milyonluk bir satış gerçekleştirdi. Sonra tekrar 30 milyonluk bir satış yapıyor. Yani burada Ümraniye Belediyesi’nin borçlarını bilmiyoruz. Borç batağına mı gidiyoruz, durmadan borçlanmaya gidiyoruz. Burada Yavuz Bey, KİPTAŞ var olan arsalarını satıyor dedi. Ümraniye Belediyesi de kendi elindeki mevcut arsaları satıyor. Ama bir buçuk yıllık yönetimde bu kadar borçlanmayı anlamıyoruz. Bununla ilgili de belediyenin kamu ve özel kuruluşlara ne kadar borcu olduğunun tarafımıza bildirilmesini talep ediyoruz. Bu maddeye de belediyemizin bu denli borçlanmış olmasından ötürü ret oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.

 

MALİKİ EJDER BATUR: ‘ARSA ATIL DURUMDADIR’

 

Gündemin tartışma yaratan üçüncü maddesi ile ilgili CHP Grubu’nun açıklamalarına cevap veren AK Parti Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, söz konusu alanın atıl bir arsa olduğunu ve bunun satılmasının her hangi bir sıkıntı yaratmayacağını savundu. Batur; “Bu cümleleri dışarıdan duymuş olsam, Ümraniye Belediyesi apar topar mallarını satıyor, birilerine rant kazandırmaya çalışıyorlar derim. Ama işin aslı şu: Yıllardır üzerinde okul bulunan, aynı zamanda 8 dönümlük lise eğitim tesis alanı olan bir yer var. Ümraniye Belediyesi’ne artı bir değer katmayan bir yer. Bunu belediye olarak 30 milyon 967 bin 359 TL gibi bir bedele dönüştürüp borçlarından mahsup edip vatandaşa farklı hizmet etmeye amaçlamanın neresinde bir sıkıntı var anlaşılır gibi değil. Burası 8 dönümlük bir yer. Üzerinde okul olduğu ve milli eğitime tahsis edildiği için belediye adına atıl durumda olan arsayı belediye bedele dönüştürüyor. Belediyenin de personel giderleri var.  Atıl olan bir arsamız var. Bunun bedele dönüştürülmesinde ne tür bir sıkıntı var? Anlaşılır bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

 

 YAVUZ SELİM TUNCER: ‘KİPTAŞ ARSALARI USULSÜZ SATTI’

 

Ali Kılıç’tan sonra söz alan AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, CHP’li üyelerin ret oyları üzerinden KİPTAŞ ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yüklendi. Tuncer, “Cumhuriyet Halkı Partisi karara katılmıyor ise biz hakikaten doğru bir iş yapmışız. Ali bey 100 milyon krediden bahsetti. O krediyi kullanmadık. KİPTAŞ konusunu da yanlış anlamış. KİPTAŞ arsa satıyor biz arsa satmıyoruz. O dönemde okul lazımmış, okul yapılmış. Bu da bir kamu hizmeti. Şu anda biz bunları borçlarımıza mahsuben, mahsuplaşıyoruz hepsi bu. Bunu öyle bir anlatıyorlar ki sanki elimizde sıfır bir arsamız var. Arsayı satmışız, parayı da kullanıyoruz. Dışarıdan bir vatandaş böyle algılar. Ama siz KİPTAŞ’ta bunu böyle yapmadınız. Dört tane parseli tevhit ederek satmıyorlar, birinci parseli 45, diğer üçünü 25 satıyorlar. Alan vatandaş da dört katı fiyata satıyor. Bunların belgeleri var elimizde. Bu konu İstanbul gündemine düşecek” dedi.

 

‘DEFALARCA CHP’DEN YARDIM İSTEDİM’

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ümraniye için her hangi bir yatırım yapmadığını ve Ekrem İmamoğlu’nun verdiği sözleri tutmadığını belirten Yavuz Selim Tuncer, “İBB başkanımız bir yıllık programını açıklarken arkasında da 100 bin konut yazıyordu. Bir yılda 20 bin konut, 5 yılda 100 bin konut yazıyordu. Bir buçuk yıl geçti daha bir tane temel atmadılar. Ben şunu iddia ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sıfırdan başlayıp da bitirdiği bir tane proje olsun ben çıkacağım, Ekrem Bey’den özür dileyeceğim. Biz diyoruz ki burada Ümraniye adına nitelikli siyaset yapalım istiyoruz. Ben defalarca CHP’den yardım istedim. Bu ne kadar yanlış bir mantıktır! Daha önce verdiğimiz bir arsayı borçlarımıza karşı mahsuplaşıyoruz, bunun nesine karşı çıkıyorsunuz, insanın aklı almıyor. Burada İsmet Yıldırım’ın 1 milyar TL’lik yatırımı var. Ümraniye adına sevineceğine, teşekkür edeceğine diyarlar ki ‘Niye bunu bakanlıktan yaptırdınız da İBB’den yaptırmadınız?’ Bu nasıl bir mantıktır, nasıl anlayıştır? Bizim eksikliğimiz sizi arazide tam olarak anlatamamak. Ama biz ilkeli bir şekilde anlatacağız” diye konuştu.

 

ALİ KILIÇ: ‘HALK BİZİ BURADA MUHALEFET YAPALIM DİYE SEÇTİ’

 

AK Partili Yavuz Selim Tuncer’in belediyelerin faaliyetleri arasındaki farkı anlamadığını vurgulayan CHP Ümraniye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, “Yavuz Bey’in söylediklerinde şöyle bir nüans var. İBB geçmişten gelen borçları temizliyor, Ümraniye belediyesi ise borçsuz belediyeyi borçlandırıyor. Yani aradaki nüans bu. Geçmişten gelen, AK Parti döneminden gelen borçları İBB ödüyor. Ümraniye’de ise sıfır borç vardı burada. Gelir gider mizanlarını hepimiz burada gördük. Bir buçuk yıl önce siz borçsuz bir belediye devraldınız. Borçlanıp borçlanıp ödüyorsunuz. Kime borçlandınız, SSK borcu diyorsunuz. İsmet Başkan’a katkıları var ise teşekkür ediyoruz. Ümraniye halkı bizi buraya muhalefet yapalım diye seçmiş. Bizim söylediklerimize kulak verip daha da potansiyelinizi artırmanız lazım. Bizim söylediklerimizin size artı yazması lazım. Bir yerde bir aksaklık varsa ve bunun düzelmesi için size faaliyet getiriyor isek bu bize değil, Ümraniye Belediyesi’ne ve AK Parti’ye yazar. İBB tarafında ise biz Yavuz Bey’in önerileri varsa almaya açığız zaten. Önleyici, düzenleyici faaliyetleri varsa biz buradayız. Ümraniye için İBB olarak yapacağımız bir şey varsa buradayız. Ne zaman getirdiniz Sayın Başkan? Şunu istiyoruz diye bir tane önergeniz varsa söyleyin. Getirin, yazılı olarak sunun” şeklinde konuştu.

 

TUNCER: ‘İBB NE İSTEDİYSE VERDİK’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile arasında yaşanan Halk Ekmek problemini örnek göstererek, İBB tarafından Ümraniye Belediyesi’ne yapılması gereken hibenin yapılmadığını belirtti.

 

Tuncer; “Belediyelerin üç türlü geliri vardır. Bunlar biri emlak gelirleri, bir tanesi iller bankasından gelen gelirler ve burada şöyle bir nüans var. Ülkede toplanan verginin yüzde 6’sı ülke nüfusuna bölünür. Her ilçe o oranda payını alır. Ümraniyemiz’e gelen bir payın iki buçuk katı kadar meblağ da İller Bankası tarafından büyükşehire yatırılır. Dolayısıyla Ümraniyemize yapılması gereken yatırım bedeli İller Bankası tarafından İBBye gönderilmiştir. Ekrem Bey ile bir ekmek davamız var. Kendisine dedim ki “Sayın başkan lütfen bu ekmek işini çözün. ‘Tamam, nasıl çözelim?’ dedi. Ben de kendisine ‘Kadir Topbaş zamanında ilçe belediyelerine hibeler verilirdi. Biz Ümraniye Belediyesi olarak bu hibeyi asfalt olarak değil de ekmek olarak istiyoruz’ Tamam bunu böyle yapalım, sıkıntı yok dedi. Bakın tam bir buçuk ay, bir türlü çözemedim bu işi. Ayrıca ilçe belediyelerine TJK ve müzelerden kesilen bir pay var. Dediler ki oradan ödeyelim. O da olmadı. Böyle bir süreç yaşadık kendileriyle. Biz AK Parti grubu olarak kendisine 12 milyar TL borçlanma yetkisi verdik. Ne istedilerse her şeyi verdik” ifadelerini kullandı.

 

ALİ KILIÇ: ‘İKİLİ DİYALOGLAR İLE HER ŞEYİ ÇÖZERİZ’

 

İstişare yapınca birçok şey çözüme kavuştuğunu belirten CHP Ümraniye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, “Az önce dedik ya eğer bize aktarılırsa biz de istişareye katılır elimizden geleni yaparız. Yalnız buradaki nüans şu; asfaltın stok girişi olmalı, stokta kalmalı ve çıkmalı. İleriki zamanlarda bunun denetimlerinde bir sıkıntı yaşanmaması adına için böyle bir süreç yaşandı. Bunları ikili diyaloglar ile çözebiliriz. Ümraniye Belediyesi de İBB de bizim belediyemiz. Elimizden gelen ne varsa yaparız ve bu konunun resmiyet sınırları içinde kalarak çözülmesinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

 

MALİKİ EJDER BATUR: ‘TAM BİR İŞ BİLMEZLİK ÖRNEĞİ’

 

İBB’nin her yıl rutin olarak ilçe belediyelerine İller Bankası üzerinden nüfus yoğunluğu üzerinden yaptığı nakdi veya ayni çalışma hakkında konuşan AK Parti Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, İBB’yi iş bilmemekle suçladı. Batur, “Bu çalışma her yıl planlı programlı yapılırdı. Yalnız bu sefer bir plansızlık ve iş bilmezlik hakim unsur. Eylül ayının ortasına geldik. Bize yapılacak olan iş, asfalt serim işi. İş bilen bir idare bu kararı haziranın başında alır. Yaz aylarında, bu iş için en elverişli aylarda işini yapar, kalırsa eylül veya ekimin bir kısmında nihayetlendirir. Alınan bu kararın 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Eylül ayını ortaladık ve önümüzdeki mevsimde hava sıcaklığı asfalt serim işi için elverişli olmayan derecelere düşecek. Kendimizi 2021 yılında bulacağız ve aldığımız bu karar da yok hükmünde olacak. Bu bir iş bilmezliktir. Biz diyoruz ki şehrimiz kazansın, biz siyaseten kaybetmeye razıyız. Biz diyoruz ki şehrimiz 1989-1994 yılları arasındaki gibi bir travma yaşamasın. Ben hem bir Ümraniyeli bir vatandaş hem de AK Partili bir siyasetçi olarak bu konunun İBB meclisinde görüşülmesini istirham ediyorum. Bu karar haziran ayı başında alınmalıydı. Bu karar yıl sonuna kadar tamamlanamaz” dedi.

 

 

FİLİZ ÖZTÜRK ÇELİK: ‘PANDEMİ HAYATIN GERÇEĞİDİR’

 

Maliki Ejder Batur’un İBB hakkında yaptığı yorumlara cevap veren CHP Ümraniye Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik “Ejder Bey’in İBB’yi iş bilmezlikle itham etmesini kesinlikle kabul etmiyorum. Dünyamız, Türkiyemiz hiç kimsesin bilmediği, yüz yılda bir yaşanabilen bir pandemi ile karşı karşıya kaldı. Mart ayı itibarı ile ilçe belediyelerinde olduğu gibi büyükşehir belediyesi de toplantılarını üç ay süre ile yapamadı. Bu süreç sonrasında ilk toplantımızı temmuzda yaptık. Asfalt ile ilgili meclis kararı benim elimde var. Haziran ayında müdürlükler bunu gönderdiler ve temmuz meclisinde asfaltların kararı çıktı. Bu durumun, siyaset üretmek adına İBB’nin iş bilmezlikle suçlanmasını sizlerin vicdanlarınıza bırakıyorum ama hayatın gerçekleri budur. Pandemi nedeniyle meclisler üç ay süreyle ertelenmiştir ve ilk yapılan mecliste bu karar çıkmıştır” diye konuştu.

 

BATUR: ‘BAŞKA İŞ YETİŞİR AMA ASFALT YETİŞMEZ DİYORUM’

 

Filiz Öztürk Çelik’in çıkışının ardından yeniden söz isteyen Maliki Ejder Batur “Sanırım yanlış anlaşıldı. Asfalt yetişmez diyorum. Kent mobilyası yetişir, başka bir ayni yardım yetişir. Pandemiye sığınmanın bir anlamı yok. Asfalt işi yetişmez diyorum, 3 milyon 800 bin TL’lik rakam başka platformlarda değerlendirilebilir. İş bilmezlikten kastım budur” ifadelerini kullandı.

 

MUHARREM BALIK: “FİLİZ HANIM ARABASIYLA GEZSİN, GÖRSÜN’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Muharrem Balık, İSKİ’nin Ümraniye genelinde yaptığı çalışmaların plansız ve gelişi güzel yapıldığını, bunun da kent yaşamını olumsuz yönde etkilediğini belirtip, “Geçenlerde gördüm, Filiz Hanım çok güzel araba kullanıyor. Ümraniye’deki caddelerde biraz araba kullanırsa, yollardaki çukurları, İSKİ’nin zamansız çalışmaları yaptığı yerlerdeki trafik sorunlarını görecektir. Koskoca pandemi dönemi geçti, insanların tatilde olduğu dönem geçti, tam işler başlamış, memleketten gelenlerle İstanbul işleyişe geçmiş, İSKİ öyle kritik noktalarda çalışmalara başlamış ki -ve aylardır bitiremiyor. Kendisi biraz gezerse görür zaten” şeklinde konuştu.

 

ALİ KILIÇ: “CHP’Lİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM’

 

Ümraniye Belediye Meclisi oturumunda günden maddeleri tartışmaları sonrasında yeniden söz alan CHP Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, üyelere farklı iki konuda seslendi: “Bugün Sibel hanımın kayınpederinin vefat ettiği haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Allah’tan rahmet diliyoruz. Kederli ailesine baş sağlığı diliyoruz. Yine dün icra ettiğimiz, 9 Eylül 1923’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu, üyesi olduğum ve gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin 97’nci kuruluş yıldönümünün hayırlı olmasını diliyorum.

 

AV. ÖMER FARUK AKBULUT: ‘HALKIN MALINI SATIYORLAR’

 

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Av. Ömer Faruk Akbulut, Ümraniye genelinde 4 farklı yer ile alakalı daha önceden verdikleri tahsis talep önergelerin kasıtlı olarak bekletildiğini savundu. Akbulut, “Meclisimiz hayırlara vesile olsun. İBB’de Ümraniyemiz için tahsisler olmuştur. İBB’de 09 Mart 2020 tarihinde AK Parti Ümraniye Meclis Üyeleri olarak bir önerge vermiştik. Bu önergede İstiklal Mahallesi’nde bulunan Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk Kültür Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde bulunan Yeşil Vadi’nin bulunduğu yerdeki ticari alanın alt katında bulunan spor tesisi, İnkılap Mahallesi’nde bulunan Ümraniye Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nin olduğu alan ve Makine İkmal Bakım Onarım Müdürlüğümüzün bulunduğu alan ile ilgili önergemizde tahsis talep etmiştik. O zamandan bu zamana bir takım olaylar yaşandı. Yeşil Vadi’nin olduğu yerde site dışında kalan ticari alanın eksi birinci katında bulunan yarı olimpik havuzlu tesis yaklaşık 12 yıldır Spor AŞ yönetiminde kamuya hizmet veriyordu. Ama İBB zarar ediyoruz diyerek, halka hizmetin ne olduğunu bilmeksizin hızlı bir şekilde burayı kapattı. Sonra da içerdeki spor aletlerini Beylikdüzü’nde başka bir yere hibe etti. Burası boş alan olarak kaldı. Bu konuyu İBB Meclisi’nde CHP Grup Sözcüsü Tarık Bey kendi ağzıyla dile getirdi. Biz Ümraniye Belediye Meclisi olarak buranın tahsisini istedik. Tarık Bey burayı kiraya vermek adına ihaleye çıkaracağız dedi. Bizim meclisten gönderdiğimiz tahsis talepleri Ekrem Bey tarafından usülsüz bir şekilde kendi masasında bunu tutarak karşılığında da bir dava açmayarak görevi kötüye kullandığı ortaya çıktı. CHP tiyatro siyasetine, taş üstüne taş koymama siyasetine devam ediyor. Biz Ümraniye Meclis Üyeleri olarak bu haksızlığın ve usulsüzlüğün karşısında gerekirse, görevi kötüye kullanmak suçundan soruşturma açılması için başvuracağız. Çünkü buralar Meclis’ten geçmiş, tahsisi yapılmış yerler. Keyfi bekletiliyor. Bugün geldiğimiz noktada İBB halkın kullanımında olan bu yeri kendi rantçılarının yanında tutuyor. CHP’li Meclis Üyeleri’nden ricamdır, gelin Ümraniye halkının hakkını koruyun” dedi.

 

Salonda yükselen seslerin ve karşılıklı atışmaların arasında söz alan CHP Ümraniye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Kılıç keskin bir dille iddiaları reddetti. Kılıç, “Ömer Bey’in söyledikleri doğru değil. Yeşil Vadi denen yere dışarıdan bir vatandaşın girmesi söz konusu değildir. Orası Yeşil Vadi sakinlerinin kullandığı bir spor alanıdır. İBB orayı gerçek sahibi olan Ümraniye halkına açıp engelli vatandaşların kullanımı için tahsis ediyor. Yani engelliler için tahsis edilmiş bir yer için hayır deme şansımız var mı arkadaşlar? İşin doğrusu budur, teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi