Madalyalı Cafe& Restaurant'ta düzenlenen kahvaltı programına DEVA Partisi Ataşehir İlçe Başkanı Barış Yılmazkaya ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle beraber yerel basın mensupları katılım sağladı.
BAŞKAN YILMAZKAYA’NIN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE:
“Hepiniz çok kıymetlisiniz. Bundan 3.5 yıl önce sizlerin de desteğiyle yola çıkmıştık. Yine hep beraber buradayız. Şimdi önümüzde bir yerel seçim var. Bunun çalışmalarını sürdürüyoruz. Yönetim kurulu üyelerimiz şimdiye kadarki yerel ve genel seçim sonuçlarını içeren bir dosya hazırladı. Bunları sizlerle paylaştık. Peki biz genel seçimlerde ne yaptık? 3.5 yılda Ataşehir’in her köşesinde çalıştık. Esnafı, STK’ya, vatandaşı ziyaret ettik, tüm etkinliklerde yer aldık. Kurulduğumuz günden bu yana tabela partisi olmadık. Ataşehir’de AK Parti’nin iddialı olduğu yerlerde ciddi bir teveccüh vardı. AK Partililer Genel Başkanımız Ali Babacan’ı bir alternatif olarak görüyorlardı. Bunların geri dönüşlerini alıyorduk. ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a, milletvekilliği seçimlerinde AK Parti’ye oy vermeyeceğim’ söylemini sıkça duyduk. AK Parti’ye kırgın bir kitle vardı. Biz bu kitleye çözüm üreten alternatif partiydik. Bizim partimiz merkez bir partidir. Toplumun her kesiminden oy bekleyen bir partiyiz.”
“MİLLET İTTİFAKI’NA GİRDİKTEN SONRA OYUMUZ DÜŞTÜ”
“Milletvekilliği için 2 bin 900 aday adayı başvurusu aldık. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı için ortak aday vardı ama genel seçimlere kendi logomuzla girecektik. Son dakikaya kadar teşkilatımız bu şekilde hazırlandı. Zaten doğrusu da buydu. Aklın yolun birdi. Bir sabah kalktık bambaşka bir resimle karşı karşıya kaldık. Genel seçimlerde tek liste ile girilmesi kararı alınmıştı. Biz de bunu basından öğrendik. CHP’deki kurultay çok demokratik bir ortamda gerçekleşti. Bize de ayrı bir heyecan verdi. Kurultayda CHP’li yöneticilerin de seçime tek listeyle girileceğinden haberdar olmadıklarını gördüm. Seçimlere girene kadar Ataşehir’de 2 defa anket yaptık. Millet İttifakı’na girmeden önce yapılan ankette Ataşehir’de yüzde 5-5,5 gibi bir oy oranımız vardı. 6’lı Masa şekillenince bir kez daha anket yaptırdık. Bu kez oy oranımızın yüzde 3’lere düştüğünü gördük.”
“SEÇİME TEK BAŞIMIZA GİRSEYDİK KENDİ OY ORANIMIZ, PARTİMİZİN KİMLİĞİ OLURDU”
“Genel seçimlerden sonra en ağır darbeyi biz aldık. Ataşehir’de üye sayımız bin 800 civarındaydı. Seçimlere tek listeyle girme ve Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinden sonra istifalar oldu. Şuan üye sayımız bin 600 civarında. Geldiğimiz durumu biz de vatandaşa anlatamadık. Amblemsiz ve logosuz girdiğimiz seçimden yaralı çıktık. Kendi logomuzla girseydik seçime 15 değil de 5 vekil çıkarırdık. Ne olurdu? Kendi oy oranımız, partimizin kimliği olurdu. Olan oldu. 2018 genel seçim sonuçlarına baktığımızda Ataşehir’de AK Parti 99 bin 410, CHP ise 90 bin 400 oy aldığını görüyoruz. İYİ Parti 21bin 700, MHP ise 19 bin 300 oy almıştı. 2018 ile 2023’ü karşılaştırdığımızda ise AK Parti 89 bin 500, CHP yaklaşık 104 bin, İYİ Parti 22 bin 700, MHP’nin 15 bin 500 oy aldığı görülüyor. Türkiye İşçi Partisi yaklaşık 15 bin oy aldı. Aynı şekilde Zafer Partisi’nin 7 bin 500, Yeniden Refah Partisi’nin ise 6 bin oy aldığı ortaya çıkıyor. Seçimlere tek listeyle girmemizin acısını Ataşehir’de fazlasıyla yaşadık.”
“BU TARTIŞMALAR ÇOK SIĞ DURUYOR”
“Diyorlar ki ‘DEVA Partisi genel seçimde ne yaptı?’ Bunu nasıl kanıtlayım. Fırsat vermediniz ki! Seçmeni de ölçemiyorum kim için oy verdiğini. Ama elimizdeki verileri analiz ediyorum ve CHP’nin yaklaşık 13 fazla oy aldığını söylüyorum. Bu oy MHP’den, AK Parti’den, HDP’den geçmedi. Bu seçmen AK Parti’ye küsenler veya diğer partilere kırgın olanlar olabilir. Ama bir seçenek daha var. Merkez sağ seçmeni de olabilir. Dolayısıyla 2018 ve 2023 seçimlerini iyi analiz etmek lazım. Mesel 15 vekil verdin, 15 vekil aldın değil. Vermedeydiniz kardeşim! Sizden zorla mı aldık. Keşke vermeseydiniz. Kendi logom ve adayımla girerdim. Bende her şey hazırdı. Bu tartışmalar çok sığ duruyor.”
“BUNLARA GÖRE YEREL SEÇİMLERDE AKSİYON ALACAĞIZ”
“Önemli bir genel seçim atlattık. Bu genel seçim farklıydı. Hiç kimsenin alışık olmadığı bir seçimdi. Seçim nasıl başladı nasıl bitti biz de anlayamadık. Neticede geldiğimiz noktada yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Geldiğimiz noktada yeni bir sayfa açtık. Kolları sıvayıp yerel seçimlerde ‘biz de varız’ demek istiyoruz. Bununla ilgili kendi içimizde araştırma yaptırdık. Tüm olanlara rağmen ciddi bir ilgi gördük. Belediye başkanlığı için aday adaylarının başvurularını almaya başladık. Dikkatimizi çeken diğer bir husus da kadın adayların sayısının fazlalılığı oldu. Yerel seçimlere girerken genel seçimleri yorumlamazsanız büyük bir hata yapmış olursunuz. Vatandaş burada ne mesaj verdi? Oy dağılımı nasıl oldu? Bunlara göre yerel seçimlerde aksiyon alacağız.”
“SEÇMENİN GENEL SEÇİMDEN SONRA BİR TEPKİSİ VAR”
“2019 yılındaki yerel seçimlerde CHP Ataşehir’de 129 bin, AK Parti 113 bin, Saadet Partisi ise 4 bin oy aldı. CHP genelde 90 bin bandında oy alırken yerel seçimde ise 123 bin oy almış. Bu oy sayısının içerisinde İYİ Parti’nin de oyları var. İYİ Parti son genel seçimde Ataşehir’de 22 bin bandından oy alıyor. Bunun dışında CHP oylarında HDP’nin de oyu var. Buradan çok net ifade ediyorum. Bu yerel seçim çok hareketli geçecek. Artık hiçbir seçim o kadar kolay olmayacak. Çünkü çok fazla parti var. Seçmenin genel seçimden sonra bir tepkisi var. Biz bunu olumlu yöne çevirmeye çalışıyoruz.”
“KENDİ ADAYIMIZ VE LOGOMUZLA ARTIK TARTIYA ÇIKALIM DİYORUZ”
“Ataşehir’in en büyük sorunlarından biri imar. Kendimi bildim bileli bu sorun devam ediyor. Bu konuyla ilgili çok deneyimli arkadaşlarımız var. Ataşehir’e en uygun arkadaşımızı çıkaracağımızı düşünüyorum. Yerel seçimlere kendi adayımız ve logomuzla gireceğiz. İttifak ile ilgili bir stratejimiz yok. Ama Türkiye’de siyaset çok hareketli. Her an her şey değişebilir. Ama şuan öyle bir şey gözükmüyor. Genel merkezimizin alacağı kararlara göre hareket edeceğiz. Fakat kendi adayımız ve logomuzla artık tartıya çıkalım diyoruz. Yerelde kadına da, gençlere de yer vereceğiz. Türkiye’de kadın vekil yok denecek kadar az. Kadın belediye başkanı yok gibi. Peki, bu işi kadınlar yapamaz mı?”
“1.5 AYA HER ŞEY NETLEŞİR”
“Battal İlgezdi’nin Ataşehir’de bir ağırlığının olmadığını söylemek haksızlık olur. CHP genel seçimde kaybediyor ama yerel seçimde kazanıyor. Dolayısıyla Battal İlgezdi’nin kendi oyları da mutlaka vardır. Fakat biz de kendi logomuz ve adayımızla seçime gireceğiz. İttifak olur mu olmaz mı onu zaman gösterir. Şuan öyle bir durum yok. 1-1.5 aya her şey netleşir.”
“BAZI MAKAMLARA PİŞEREK GELİNMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
“Ben bazı noktalara çalışarak, emek vererek gelinmesi taraftarıyım. Siyasete gireli 3.5 yıl oldu. DEVA Partisi’nin İstanbul’daki tek Alevi ilçe başkanıyım. Belli şeyler isteseydim siyasi açıdan emin olun önüm açılabilirdi. Bazı şeyleri hazmetmek lazım, pişmek gerekiyor. Sebat etmeden çıkılan yoldan çabuk geri dönülür. Önce oturduğun koltuğun hakkını vermen gerekiyor. Her şeyi çok çabuk tüketiyoruz. Bu makamlar kolay değil. Koskoca belediyeyi yöneteceksin. Ben iddialı bir adamım ama bazı makamlara pişerek gelinmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Göksenin Aktaş – İstanbul Gündemi