İstanbul Gündemi

BAĞCILAR'DA ENGELLİLER MESLEK ÖĞRENEREK İŞ SAHİBİ OLUYOR

Player yükleniyor...
Haberler / Yaşam
1 Aralık 2014 Pazartesi 23:37

BAĞCILAR’DA ENGELLİLER MESLEK ÖĞRENEREK İŞ SAHİBİ OLUYOR

 Açıldığı günden bugüne kadar toplam 7500 engellinin faydalandığı Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda 37 branşta eğitim veriliyor. Engelliler Sarayı’nda bugüne kadar meslek öğrenen 300’e yakın kursiyer iş sahibi oldu.

 Engelliler ile yakınlarının kurs gördüğü Engelliler Sarayı sıcak bir aile ortamına sahip. Doğuştan zihinsel engelli Gül Daşdemir (37) ile annesi Nezahat Daşdemir (57) de kurs gören kursiyerler arasında. Anne Daşdemir, “Kızım insanlardan kaçıyordu. Şimdi gülüyor, eğleniyor sohbet ediyor.” diyerek memnuniyetini ve mutluluğunu dile getirdi. Yine, hizmete sunulan Konuşma Bozuklukları Kursu’nda da konuşma bozukluğu, kekemelik, süratli konuşma ve artikülasyon problemi olanlar kursa başvurarak psikolog ve eğitmenlerin gözetiminde eğitim görüyorlar.

Bağcılar Belediyesi tarafından hizmete açılan Engelliler Sarayı, ilçedeki dezavantajlı grupların eğitim aldığı, rehabilite edildiği ve atölyelerde meslek öğrendiği yer haline geldi.

 

Yıllarca evlerinden dışarı çıkmaya cesaret edemeyen ve sosyal hayatın dışında tutulan engelliler için dünyada çok az benzeri olan Engelliler Sarayı açıldığı günden bugüne kadar atölyeleri, rehabilitasyon merkezi ve diğer önemli hizmetleriyle yoğun ilgi görüyor. Toplam 7500 engellinin yararlandığı Engelliler Sarayı’nda 37 branşta kurslar veriliyor.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİLİYOR

Devam eden projeler kapsamında engellilere yönelik psikolojik, hukuki ve mesleki danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Uzmanlar tarafından verilen bu eğitimlerle engellilerin haklarını korumalarının yanı sıra özgüvenlerinin artırılması da amaçlanıyor.  Merkezde, engellilerin algı kabiliyetlerini artırmaya yönelik de “duyu-algı eğitimi” veriliyor. Alanında uzman bir fizyoterapist tarafından verilen eğitimler özel materyallerin bir arada yer aldığı beyaz ve siyah algı odalarında gerçekleştiriliyor. Özellikle otistik, mental ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu olan engelli bireylere hizmet veriliyor.

ENGELLİLERLE YAKINLARI MESLEK ÖĞRENİYOR

Uzman öğretmenler eşliğinde Ahşap Oyuncak, Ayna İşleme , Aşçılık (Ev Yemekleri), Bayan Kuaförü (Saça Şekil  ve Boyama Teknikleri) gibi kursların verildiği Engelliler Sarayı’nda kursiyerlere müzik ve halk oyunları kursları da veriliyor. Aynı zamanda kursiyerlerin rehabilite olduğu Merkezde aile ortamında eğitim veriliyor. Kursiyerlerden doğuştan zihinsel engelli Gül Daşdemir’in (37) annesi Nezahat Daşdemir(57) kızının yeni bir hayata başladığını belirtiyor. Kursa katılmadan önce insanlardan kaçan ve kendi kabuğuna çekilen kızının şimdi artık sosyal yaşama katıldığını anlatan anne Daşdemir, “Kızımla birlikte hem meslek öğreniyoruz hem de rehabilite oluyoruz. Hocalarımızın şefkatli davranışları ve arkadaşlık ortamında huzur buluyoruz.” diyor.

600 KİŞİ EĞİTİM SONUNDA SERİ KONUŞMAYA BAŞLADI

Konuşma Bozuklukları Kursu da açıldığı günden bu yana yoğun ilgi görüyor. toplam 600 kişi eğitim sonucu rahatça seri konuşabilme mutluluğunu yaşadı. Konuşma bozukluğu sebebiyle sosyal hayatta kendilerini ifade edemeyen kursiyerler, kurs sonrası seri konuşma alışkanlığı kazanıyorlar. Konuşma bozukluğu, kekemelik, süratli konuşma, tutuklu ve artikülasyon problemi olanlar psikolog ve eğitmenlerin gözetiminde eğitim görüyorlar.

 “300’E YAKIN KURSİYER İŞ SAHİBİ OLDU”

Engelliler Sarayı’nın bir benzerinin Avrupa ülkelerinde bile çok az olduğunu ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, engellilerin istihdamına yönelik hazırlanan Engelliler Akademisi Projesi bünyesinde açılan temel eğitim ve meslek edindirme kursuna farklı engel gruplarında engellilerin katıldığını ifade etti. 4’er aylık periyotlarla uygulanan kursların temel amacının mesleki eğitimlerle istihdam olgusunu artırmak ve engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak olduğunu belirten Çağırıcı, “Kurslarımızda işaret dili eğitimi, görme engelli bağımsız hareket eğitimi, ahşap oyuncak üretim eğitimi, tekstil üretim eğitimi, halı-kilim dokuma eğitimi, el becerisi ve montaj atölyesi, kuaförlük eğitimi, çağrı merkezi operatörlüğü eğitimi, bilgisayarlı muhasebe eğitimi ve mantar üretim eğitimi gibi birçok dalda meslek eğitimi veriliyor. Yıllarca evlerinden çıkmaya cesaret edemeyen engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin katıldığı bu kurslarımızda mesleki eğitimi veriliyor.”

Engelliler Sarayı’nda meslek öğrenen kursiyerlerin aynı zamanda sosyal hayatın içinde yer aldıklarını da ifade eden Çağırıcı, “Engelliler Sarayı açıldığında bu yana 300 kişiye yakın kursiyer işe yerleştirilerek iş sahibi oldu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi