İstanbul Gündemi

Şişli'de çevreci 'komşu kart' dönemi!

Player yükleniyor...
Haberler / Yerel Yönetimler
30 Kasım 2022 Çarşamba 11:42

Şişli Belediyesi tarafından çevreyi korumak ve israfı önlemek amacıyla başlatılan örnek proje, 'Komşu Kart Projesi' başarıyla devam ediyor. Proje ile kağıt, plastik, cam ve metal gibi atıklar evde ayrıştırılıyor. 

‘KAZAN KAZAN‘ PROJE

Daha sonra da 444 31 12 numaralı ‘Komşu Masamız‘ isimli çağrı merkezinden talep oluşturuluyor. Ekipler de gelip atıkları alıyor. Böylece hem çevre korunuyor, atıklar geri dönüşüm yapılıyor hem de vatandaşlar para puan kazanıyor. 
İki yılı aşkın süredir başarıyla yürütülen Şişli Komşu Kart projesi, 'atık karakterizasyonu' yöntemiyle çalışıyor. Yani, çöpün içindeki atık miktarının ve niteliğinin belirlendiği bir sistemdir. Bu çalışmanın amacı Şişli Komşu Kart’ın kullanımına başladıktan sonraki süreçte değişen alışkanlıkları ve çöpün içine karışan ambalaj atık durumunu ölçümlemek olarak gösteriliyor. 
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, projenin oldukça verimli olduğunu belirterek, 'Daha önce atık karakterizasyonu çalışması için bu üç mahalleden 12 evsel atık konteynerı seçtik. Seçilen konteynerlardan toplam 920 kilogram atık çıktı. Ambalaj atıkları ayrıştırılarak tartıldığında atığın 322 kilogramının ambalaj atığı olduğu tespit edildi. Toplanan atığın yüzde 35‘ini ambalaj atıkları oluşturuyordu.' dedi. 

'YÜZDE 50 VERİM SAĞLADIK'

Keskin, bunun ikinci aşamasında ise oldukça dikkat çekici bir sonuç alındığını anlatarak, 'Şişli Komşu Kart dağıtımı yapıldıktan sonra aynı mahallelerde ikinci bir karakterizasyon çalışmasını yaptık. Seçilen 12 konteynerdan toplanan 1040 kilogram evsel atığın içinde 188 kilogram ambalaj atığı olduğu belirlendi. 1 sene içerisinde Şişli Komşu Kart kullanımı sayesinde çöpün içindeki ambalaj atık oranının %18 oranında düştüğünü ölçümledik. Çöpe karışmaması gereken ambalaj atık oranında 1 yıllık çalışma sonunda %50’lik bir oranda düşme gözlemledik.'diye konuştu. 

Halil Başer - İstanbul Gündemi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi