İstanbul Gündemi

KĞITHANE'DE ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN EMPATİ KURDULAR

Player yükleniyor...
Haberler / Yaşam
1 Aralık 2014 Pazartesi 23:45

KÂĞITHANE’DE ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN EMPATİ KURDULAR

Engellileri daha iyi anlayarak sosyal yaşamlarının iyileştirilmesine destek vermek için düzenlenen ‘Empati Şöleni’nde gözleri uyku bantları ile kapatılan Kağıthaneliler betimleme ile anlatılan filmi görme engeliler gibi hissetmeye çalıştılar.

Kağıthane Belediyesi Kent Konseyi’nin  ‘’3 Aralık Dünya Engelliler Günü’’ etkinlikleri kapsamında düzenlediği Empati Şöleni’nde etkinliğe katılanlar uyku bantları ile gözlerini kapatarak, betimleme ile anlatılan Eşkıya filmini izledi. Filmi betimlemeyle zihinlerinde canlandırmaya çalışan davetliler, görme engelliler ile empati kurdu.

‘Engelsiz Bir Dünya İçin Empati’ sloganıyla Yahya Kemal Spor Kompleksi’nde düzenlenen programa Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve eşi Fatma Kılıç’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer ve eşi Meryem Varıcıer,  Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürü Yeliz Yıldız, Kağıthane İlçe Mili Eğitim Müdürü Muhammet Çayır, Kağıthane Belediyesi Meclis Başkan Vekili ve Kent Konseyi Başkanı Meryem Tekbıyık, siyasi parti ilçe teşkilatı yönetici ve üyeleri, STK temsilcileri,belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, engelli vatandaşlar ve aileleri ile Kağıthaneliler katıldı.

Sunuculuğunu “Var mısın Yok musun” yarışmasıyla tanınan görme engelli Evren Doğru’nun yaptığı Empati Şöleni’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğüne bağlı engellilerden oluşan mehteran takımının gösterisi ile başladı. Performansları ile salonu dolduran davetlilerden büyük alkış alan mehteran takımının ardından programa katılanlar gözlerini uyku bantlarıyla kapatıp görme engeliler için betimleme yöntemiyle anlatılan Eşkıya filmini engeliler gibi duyarak ve hissederek empati kurdular.

Yetenek Sizsiniz programıyla ünlenen görme engelli Bilal Göregen’in şarkılarıyla doyasıya eğlenen  engeliler gönüllerince dans etti. Göregen’in darbuka performansında ise salonda coşku vardı. Horon halay ekibi ile devam eden sahne gösterileri seyircilerden büyük alkış aldı.

Konuşmasına programa katılan davetlileri selamlayarak başlayan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç,”Kent Konseyimiz olarak engellilerimizle birlikte bir şölen oluşturalım istedik.Kent Konseyimizi oluşturan kadınlar ve engelliler  meclisimize, muhtarlarımız ile meclis üyelerimize de çok teşekkür ediyoruz” dedi. Kağıthane’de 500 bin kişilik bir aile olduklarını ve ailenin hiçbir ferdinin ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Başkan Kılıç, iş yaşamında, sosyal hayatta, spor aktiviteleri gibi etkinliklerde engellilerle birlikte olduklarını, engellilerin sosyal yaşamda daha fazla yer almasını desteklediklerini söyledi.

 Engellilere yönelik hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Kılıç,‘‘Geçmişte engelli bireylerimiz, toplumda sosyal alanların dışında bırakılıyordu. Engelli bireylere mensup ailelerde onları dışarı çıkarmaya çekinirlerdi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık yaptığı süre zarfında engelliler için düzenlemeler yapıldı. Bu sayede devlet sosyal devlet olmuş oldu. Engelli ailelere vatandaşlara sahip çıkılmış olundu ’’ dedi.

Programın ismine yakışır bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Kaymakam Varıcıer ise, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.  Engellilerin hakları, kazanımları ve yaşam standartlarının iyileştirilmesinde empati kurabilmenin önemine değinen Varıcıer, “Öncelikle bu programın adının empati ile özdeşleşmesi çok değerli, çok anlamlı. Bu işin tam merkezinde bu kelime var. Empati bir başkasının değerlerini anlayarak olaylara bir başkasının gözünden bakabilmektir.Tabi empati kurmada zirve bir isim var. Cihan Güneşi Sevgili Peygamberimiz empati de bir zirvedir” dedi.

Programda son on yılda  Türkiye’de engellilere yönelik yapılan hizmetleri anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem Ertem,”Engelli kardeşlerimizin istihdamı konusunda ciddi çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar içerisinde 2002 yılında 5 bin 777 çalışan memur varken bugün çalışan memur sayısı 34 bin 88 kişi. Yine resmi kurumlarda işçi statüsünde çalışan 11 bin162 engelli kardeşimiz var.Özel sektörde de engelli istihdamı konusunda gerekli çalışmalar yapıldı. Özel sektörde de 35 bin engelli kardeşimiz çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Kağıthane ilçesinde yetişen 25 yıl bu ilçede yaşayan bir insan olarak hepinizi hem şahsım hem İstanbul’un abisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Bey adına saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit,”Bu güzel organizasyonu gerçekleştiren ve bu organizasyonda görev yapan arkadaşlarımıza, tabi en başta Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza şükranlarımı arz ediyorum” dedi. Macit, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere karşı farkındalığı arttırmak, engellilerin sorunlarını çözmek ve yaşamlarını iyileştirmek için yaptığı çalışmaları anlattı.

Zaman zaman duygusal anlara sahne olan “Empati Şöleni “ne engellilerin mutlulukları damga vururken program engelli vatandaşların oluşturduğu sıra gecesi konseri ile sonu erdi.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER SPOR EKONOMİ MAGAZİN YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ STK SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAM TURİZM OTOMOTİV GAYRİMENKUL NEDİR? MODA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2024 İstanbul Gündemi